Opće dobro

Potporučnik Vukoje: Za mene je rad u OS BiH više od posla

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 12:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Onaj tko izabere da se prijavi u Oružane snage BiH zavrjeđuje posebno poštovanje jer je izabrao da služi općem dobru i spreman je na brojne napore i odricanja, a to vjerujte ne može svako“, kaže na početku razgovora potporučnik Marko Vukoje.

Diplomirani menadžer sigurnosti iz Bileće kao jedan od razloga svog pristupanja u Oružane snage BiH (OS BiH) navodi duboku tradiciju vojnog poziva u njegovom rodnom gradu i vojarnu „Bilećki borci“ koja je nadaleko bila i ostala poznata po disciplini. Ali to svakako nisu jedini razlozi zbog kojih se Marko pridružio OS BiH. Mogućnost specijalističkih edukacija i usavršavanja, rad u međunarodnom okruženju, i upoznavanja drugih kultura su dodatni motivi koje ističe kao benefite svoga posla.

Vojska zahtijeva disciplinu, rad i istrajnost ali zauzvrat nudi cjeloživotna prijateljstva. U vojsci se upozna značaj jedinstva u kolektivu i važnost timskog rada.

„Iskreno mislim da je ovo jedan lijep, častan i veoma perspektivan posao. Zanimanje u kojem čovjek može da se usavršava, uči druge jezike, upoznaje strane kulture i običaje. Ali i zanimanje u kojem vidiš tko si i od čega si. Pročitao sam da čovjek veći dio života provede upravo radeći. Od nekih svojih 20-ih godina, pa sve do 60-ih. I da je vrlo važno da izabere profesiju koju voli i kojom želi da se bavi. Ovo je posao u kojem sam se ja pronašao, a sigurna sam da bi i većina mladih koji imaju fakultet, a nemaju posao ili imaju posao a nisu zadovoljni. Za mene je rad u OS BiH više od posla”, dodaje mladi potporučnik Vukoje.

Javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika OS BiH je još uvijek u tijeku. A ono što bi mladima moglo biti posebno zanimljivo je da za obuku i prijem časnika u OS BiH ne moraju imati prethodno radno iskustvo. Jednogodišnja Osnovna časnička obuka koju prođu prije potpisivanja Ugovora o prijemu u vojnu službu bit će njihova prva stepenica izgradnje profesionalne karijere u kojoj će napredovati isključivo zahvaljujući svom znanju, sposobnostima i zaslugama. Po prijemu u časnični zbor OS BiH slijede dalja intenzivna stručno-specijalistička usavršavanja u BiH i inozemstvu.

Javni natječaj koji je raspisalo Ministarstvo obrane BiH traje do 30. rujna 2016., a otvorena su 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi. Više informacija o natkečaju se može pronaći na stranici Ministarstva obrane BiH: www.mod.gov.ba.

Na linku ispod pogledajte video izjavu potporučnika Marka Vidovića:

Kopirati
Drag cursor here to close