Prijava HRS-a

SIPA naložila istragu slučaja dopisnog glasovanja u Tomislavgradu

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 16:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po prijavi HRS-a, Državna agencija za istrage i zaštitu naložila je MUP-u HBŽ-a istragu u cilju provjere eventualnih ilegalnih radnji prigodom prijave birača za dopisno glasovanje. MUP HBŽ će, u skladu sa Zakonom, biti dužan ih izvijestiti o poduzetim radnjama i poduzetim mjerama.

Kao što smo obećali, HRS je prije nekoliko dana prijavio nadležnim organima slučaj nelogično velikog broja prijavljenih glasača za dopisno glasovanje. Cilj nam je bio da istražni organi krenu sa ispitivanjem slučaja prije izbora, kako bi se osigurao regularan i demokratski rezultat izbora. Podsjećamo, uvidom u sadržaj „Odluke o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvadak Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH za lokalne izbore 2016“ objavljenu od strane Središnjeg  izbornog povjerenstva uvjerili smo se kako broj upisanih birača u Tomislavgradu uvelike odudara od prosjeka u odnosu na prošla dva izborna ciklusa. Sumnjamo kako je netko u ime drugih ljudi ispunio, potpisao i priložio dokumentaciju za dobivanje mogućnosti dopisnog glasovanja, što je protivno Izbornom zakonu, ali i Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Općinska izborna povjerenstva, koja su pod kontrolom vladajućih u općini, ili pak netko treći, iskoristio je mogućnosti dopuštene Člankom 3.1. Izbornog zakona, te zlouporabila osobne podatke u cilju namještanja izbornog rezultata. S toga smo zamolili Državnu agenciju za istrage i zaštitu da istraži ovaj slučaj kako bi se ustvrdilo postoji li temelj za postupanje Zakonu o zaštiti osobnih podataka, te kako bi se poduzele radnje kako bi se Središnjem izbornom povjerenstvu naložilo da izvijesti nadležna tijela o nedostacima, budući da je ova institucija u skladu sa istim Zakonom odgovorna za ukupni integritet biračkog popisa.

HRS je danas primio obavijest od strane SIPA-e o pokretanju naloga za istragu.

"Ovim putem izražavamo najiskreniju zahvalnost Državnoj agenciji za istrage zbog brzog odgovora i postupanja po našoj prijavi, u nadi da će se istraga sprovesti do kraja i utvrditi eventualne nepravilnosti u izbornom procesu, te ukoliko se dokažu nepravilnosti, da će krivci snositi odgovornost", stoji u priopćenju OO Tomislavgrad HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close