Izetbegović i Dodik

Postignut dogovor u vezi MMF-a i mehanizma koordinacije

Vijesti / Flash | 31. 07. 2016. u 16:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli su dogovor u vezi kreditnog aranžmana s MMF-om, kao i mehanizma koordinacije, saznaje N1.

Sadržaj sporazuma

Kako javlja Fena u sporazumu je jasno definirano Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka. Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati nazočnost svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije.

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom ''obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i županija, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke''.

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sustavu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

Izetbegović sretan

''U slučajevima kada neko od tijela u sustavu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sustavu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom četiri ove odluke, navodi se, između ostalog u sporazumu u koji je Fena imala uvid.

Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rješenjem sastanka i usvojenim riješenjima oko mehanizma koordinacije, prometne strategije i aranžmana sa MMF-om.

Državnička zrelost

''Sretan sam što smo postigli rješenje oko spornih pitanja, ne treba rezati dlaku na četvero. Osobno sam razgovarao s gospodinom Dodikom prije deset dana i preko zajedničkih prijatelja uspjeli smo sjesti za isti stol'', kazao je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH.

Šef delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark se nakon sastanka zahvalio svim sudionicima na spremnosti za dogovor.

''Ovom prilikom želim istaknuti zahvalnost Izetbegoviću i Dodiku, te ostalim članovima dvije delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak europskog puta. Pokazali su državničku zrelost'', kazao je Wigemark.

Dodiku je odličan ručak

Dodik je istaknuo "da je ručak bio odličan i na divnom mjestu, u lijepom ambijentu"

''Tri pitanja vezana za mehanizam koordinacije su bila sporna i sva tri smo pozitivno riješili. Ovim je prestalo natezanje oko toga tko je, u pravu tko nije. Što se Pisma namjere tiče, ono je već potpisano i poslano na adresu u Washington'', kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a.

Podsjetimo, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u 14 sati u restoranu "Barka" u Istočnom Sarajevu, javila je reporterka N1.

Domaćin sastanka bio je šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, a nazočili su mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Pored kreditnog aražmana sa MMF-om i mehanizma koordinacije, na sastanku se još razgovaralo o nastavku europskog puta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close