Da se ne zaboravi

Poruka sa Starog mosta: Skok u 11:07 bez pljeska, za žrtve Srebrenice

Vijesti / Flash | 11. 07. 2015. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici Mostar je danas svijetu poslao jasnu poruku, da se jedan od najvećih zločina ne smije zaboraviti i nikad više nikome ponoviti. To je bila jasno ispisana poruka na velikom transparentu „Don't forget genocid in Srebrenica“ veličine 16 sa 20 metra koju su mostarski ikari simbolično pustili sa Starog mosta u 11 sati i 7 minuta, uz skok bez pljeska koji je izveo mladi mostarski skakač Adis Boškailo.

Prije samog performansa sa Starog mosta pročitana su imena žrtava iz Srebrenice, a potom su ikone mostarskih skokova Lorens Listo i Samir Zukanović - Lile u ime grada na Neretvi čitavom svijetu poslali poruku sa Starog mosta.

„Skok bez pljeska za žrtve Srebrenice tradicija je već godinama, a ove godine sa po prvi put UNESCO- vog spomenika odlučili smo transparentom svijetu poslati poruku, da se zločin nikad ne zaboravi i nikada ne ponovi“, kaže mostarski šampion Lorens Listo.

Prijedlog o obilježavanju genocida nad Bošnjacima je, kako naglašava Samir Zukanović – Lile, dao dugogodišnji prvak mostarskih skokova Arman Puzić, koji je u ime skakača danas na komemoraciji u Srebrenici.

Aktualni mostarski prvak skokova sa Starog mosta Lorens Listo ističe da poruka sa Starog mosta koji je ove godine u centru svjetske javnosti treba imati posebnu težinu.

Kopirati
Drag cursor here to close