Do nas je

Poruka iz Njemačke: BiH se mora sama mijenjati

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 14:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo će, naravno, nastaviti pružati podršku britansko-njemačkoj inicijativi i ubuduće, to je nepotrebno govoriti, ali sada je to inicijativa Europske unije'', kazao je danas za Agenciju Fena veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach.

Smatra kako je to je bitno shvatiti jer se više ne radi o bilateralnoj inicijativi dviju zemalja članica EU te da je to i bila namjera od samog početka - da njemačko-britanska inicijativa postane inicijativa EU "jer radi se o europskim integracijama BiH".

Ističe kako je zadovoljan dosadašnjim reakcijama u BiH na njemačko-britansku inicijativu i smatra kako je sada potrebno da političari u BiH preuzmu odgovornost i počnu djelovati, posebno u pogledu reformi, što bi trebalo "popločati put BiH k EU".

''Sve reakcije do sada bile su pozitivne i zadovoljni smo jer je shvaćeno da ova inicijativa predstavlja priliku i da se ne radi o tome da netko nameće nešto nekome'', kazao je Hellbach dodajući kako žele pomoći BiH u EU, ali da i sama BiH treba donijeti odluku i priključiti se.

''To nije nešto na što možemo prisiliti BiH niti bismo željeli to raditi'', istaknuo je Hellbach.

Svrha svega što rade, kaže, jeste pokretanje procesa transformacije da bi BiH postala kompatibilna s EU te je izrazio nadu da će promjene biti od velike koristi za građane BiH.

''O tome se zapravo i radi, da BiH postane normalna zemlja gdje ljudi mogu voditi normalan, siguran život, uz slobodu, poslove i pozitivnu perspektivu'', kazao je Hellbach.

Da bi se to dogodilo, mišljenja je kako se BiH treba mijenjati i da to mora raditi sama te da nitko ne može nametnuti tu obvezu.

''Zato je važno da političari u BiH počnu djelovati i ispuniti ono što nije samo njihova obveza već i očekivanje građana BiH'', istaknuo je Hellbach.

Smatra kako vlasti u BiH trebaju shvatiti izazove koje stoje pred njima i da duguju javnosti i ljudima koji su ih izabrali.

''Ako to razumiju, ako su spremni na kompromise i ako žele, promjene će se dogoditi'', zaključio je veleposlanik Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close