21. obljetnica HRHB

Poruka iz Mostara: Gdje nije bilo Herceg Bosne, danas nema Hrvata!

Vijesti / Flash | 28. 08. 2014. u 20:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gdje nije bilo Herceg Bosne, danas nema Hrvata. Poruka je ovo s večerašnjeg skupa u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače povodom obilježavanja 21. obljetnice osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne.

Organizator iste bila je Hrvatska zajednica Herceg Bosna, čiji se predsjednik Vlado Šoljić kao domaćin obratio prisutnima.

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a, prisjetio se svih onih koji su svoje živote dali za slobodu hrvatskoga naroda, a predsjednik Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž okupljenima je ispričao povijesni i politički nastanak Herceg-Bosne.

Najviše vremena, ali i pažnje okupljenih, pripalo je predsjedniku HDZ-a RH Tomislavu Karamarku, koji je obećao aktivniju politiku Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

Prema njegovim riječima, ni jedan Hrvat ne smije mirno spavati sve dok se hrvatsko pitanje u BiH ne riješi. ''Tisuće mladića krvarilo je branivši granice Hrvatske i taj dug im se nikad ne smije zaboraviti'', naglasio je Karamarko.

''U Hrvatskoj se snažno osjeća koliko Hrvati iz BiH vole Republiku Hrvatsku, a isti taj osjećaj mora biti vraćen od strane Hrvata iz RH prema Hrvatima u BiH'', poručio je Karamarko, dodavši kako se Hrvati u BiH moraju ujedniti te kroz Hrvatski narodni sabor tražiti prava koja im pripadaju.

''Budućnost Bosne i Hercegovine je u NATO savezu i Europskoj uniji, međutim budućnosti Bosne i Hercegovine nema bez Hrvata, a pri tome mislim na jednakopravan položaj Hrvata sa ostala dva konstitutivna naroda u BiH'', zaključio je Karamarko.

Završna riječ pripala je Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a koji se osvrnuo na trenutnu političku situaciju te probleme s kojima se hrvatski narod unutar iste suočava.

''Pitam se, a postavljam pitanje i svima vama - Peremo li ruke od onih koji za našu slobodu i dalje nose najveći križ'', istaknuo je Čović aludirajući na Haašku šestorku.

''I vlast u Republici Hrvatskoj dosta puta je prala od nas ruke, međutim mi smo ostali i opstali na prostoru BiH. Varaju se svi oni koji su mislili da će Hrvati opstati jedino ako se asimiliraju ili isele. BiH ima budućnost samo kao država tri jednakopravna naroda'', rekao je Čović.

U glazbenom dijelu programa nastupili su klapa Diva iz Širokog Brijega, klapa Trebižat te Mate Bulić.

Kopirati
Drag cursor here to close