Povucite vojnike

Porošenko: Rusija ima 9.000 vojnika na ukrajinskom tlu

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 17:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u srijedu da Rusija ima 9.000 vojnika na ukrajinskom tlu koji podržavaju separatističke snage u zemlji i pozvao je Moskvu da ih povuče.

U govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Porošenko je izjavio da su ruske trupe podržane brojnim teškim naoružanjem, uključujući tenkove, tešku artiljeriju i oklopna vozila.

"Ako ovo nije agresija, što je onda agresija?", upitao je on, prenosi Reuters.

Porošenko je izjavio da se Rusija mora povinovati mirovnom planu dogovorenom u bjeloruskoj prijestolnici Minsku prošlog rujna između Ukrajine, Rusije i separatističkih čelnika kako bi se okončao sukob u kome je ubijeno više od 4.800 ljudi otkako je izbio u travnju prošle godine.

"Naš pristup je veoma jednostavan, nemamo o čemu pregovarati. Mi imamo protokol iz Minska i hitno nam je potrebno primirje i povlačenje teške artiljerije i naoružanja i tenkova s linije fronta", izjavio je Porošenko.

"Rješenje je veoma jednostavno - prestanite opskrbu oružjem, povucite vojnike i zatvorite granicu. Veoma jednostavan mirovni plan. Ako želite da raspravljate o nečem drugom, to znači da niste za mir, da ste za rat", kazao je.

NATO poručio Rusiji da povuče svoje snage iz Ukrajine

NATO je priopćio u srijedu da je primijetio povećanje broja tenkova, artiljerije i ostalog teškog naoružanja koje koriste ruski vojnici u Ukrajini.

Savez je također ponovio apel Moskvi da se povuče s ukrajinskog područja.

Jens Stoltenberg, generalni tajnik zapadnog vojnog saveza, izjavio je da NATO mjesecima nadzire ruske vojnike u Ukrajini i kako vjeruje da je njihov broj odnedavno naglo porastao.

Rusija negira da ima bilo kakve trupe u Ukrajini, prenosi Russia Today.

Kopirati
Drag cursor here to close