Korak primirja

Porošenko potvrdio: Počeli smo povlačiti teško oružje s ratnih linija

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 17:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izjavio da je ukrajinska vojska počela da povlači teško oružje sa ratnih linija na istoku Ukrajine, javlja AA.

Istaknuo je da je to korak prema provođenju primirja iz Minska koje je postignuto 12. veljače kako bi se okončao rat sa proruskim separatistima.

Naglasio je da će ukrajinska vojska, ipak, vratiti oružje na iste pozicije ako bi separatisti nastavili s oružanim napadima.

Porošenko je u svom govoru na Univerzitetu nacionalne obrane Ukrajine kazao da su ukrajinske snage u kratkom razdoblju povećale sposobnost i kapacitete za vođenje borbi. Ocijenio je da je Kijev izgradio vojsku koja se može suprotstaviti neprijatelju koji je opremljen najmodernijom i najboljom tehnologijom.

Ukrajinski predsjednik je nakon obraćanja studentima uručio diplome.

Glasnogovornik Centra za borbu protiv terorizma Andriy Lysenko je naglasio da su tijekom prethodna 24 sata u napadima separatista ubijeni tri ukrajinska vojnika dok je sedam ranjeno.

Inače, ukrajinska vojska je jučer priopćila da je počela s povlačenjem teškog oružja s ratišta na istoku Ukrajine u cilju provođenja primirja iz Minska. Navodi se da je naredni korak povlačenje ostatka teškog oružja s borbenih linija.

Sporazum o primirju u Ukrajini postignut je 12. veljače u Minsku. Prema dogovorenom, iz Ukrajine će se povući sve strane oružane snage, osloboditi svi zarobljenici, povući artiljerija s istoka zemlje, uspostaviti tampon zonu između sukobljenih strana, a ukrajinske vlasti će ukinuti sankcije prema istočnim regijama. U okviru procesa normalizacije odnosa na istoku zemlje, ukrajinske granične snage će do kraja godine ponovo preuzeti kontrolu nad granicama.

Kopirati
Drag cursor here to close