Voda se povlači

Poplave odnijele više od 10 života

Vijesti / Flash | 17. 05. 2014. u 09:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest beživotnih tijela pronađeno je u Doboju u središnjoj Bosni nakon djelomičnog povlačenja vode koja je poplavila taj grad.

'Najvjerojatnije se radi o utopljenicima iz Doboja no nije isključeno ni da je riječ o tijelima koja je donijela rijeka Bosna, kazao je ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Doboj je i dalje poplavljen a tisuće ljudi još uvijek čekaju pomoć.

Ranije je potvrđena smrt najmanje pet osoba koje su stradale od posljedica poplava u sjevernim i istočnim dijelovima Bosne kada ih je odnijela bujica ili su poginuli pri rušenju kuća.

Tri osobe utopile su se tijekom pokušaja spašavanja iz stambenih objekata u kojima su bili zarobljeni vodom a još dvije poginule su pri rušenju kuća izazvanom poplavama.

Prema dostupnim informacijama s terena stanje je ipak najteže u sjevernim dijelovima Bosne gdje je plavni val stigao do Save. Ugroženi su nasipi u Bijeljini, Šamcu i obližnjem Domaljevcu pa se provodi evakuacija neposredo ugroženog stanovništva.

U Doboju i Maglaju koji su do sada najteže stradali voda koja seže do dva metra i dalje prekriva gradske prometnice a kretati se može jedino čamcima. U tim gradovima i dalje nema struje niti pitke vode.

U mnogim dijelovima BiH pojavila su se brojna klizišta koja ugrožavaju kuće, ceste i željezničke pruge. Nesmetano se prometuje samo južno od Sarajeva prema Hercegovini.

Jučer su se do BiH uspjela probiti četiri tima gorskih spašavatelja koji su na području Pruda, Orašja i Ođaka spasili više od 200 života.

Uz timove iz Hrvatske u pomoć stižu i timovi iz Slovenije i Luxemburga a SAD su najavile slanje trinaest motornih čamaca kao i novčanu pomoć.

Stanje na prugama

Na dijelu pruge Kakanj - Lašva prekinut je željeznički promet usljed evidentiranih osam odrona zemlje na prugu, priopćeno je iz Željeznica FBiH.

U petak tijekom dana ŽFBiH uklonile su više od 10.000 m3 nanosa blata i kamena na šest odrona, a preostala dva nisu zbog ogromnih količina zemlje koja se još obrušavaju niz padinu. Pruga na relaciji Sarajevo-Čapljina je prohodna i bez oštećenja tijekom poplava.

Željeznice Republike Srpske osposobile su prugu Banja Luka - Prisoje i tijekom dana očekuje se ponovna uspostava prometa.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbanje, prekinut je promet Banja Luka - Čelinac, te će uspostavljanjem željezničkog prometa na ovoj dionici profunkcionirati veza sa ovom općinom.

Kopirati
Drag cursor here to close