Svatko za sebe

Popis stanovništva: Prvo ćemo se oduzeti, pa onda sabrati

Vijesti / Flash | 16. 03. 2016. u 07:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se u Središnjem popisnom uredu nije našao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka, ostaje da se vidi hoće li se pomjerati rok za objavu rezultata popisa ili će Agencija za statistiku BiH i Republički zavod za statistiku, svatko ponaosob i bez međunarodne verifikacije, objaviti rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Kako navode Nezavisne novine, u sljedećih nekoliko dana očekuje se još nekoliko sastanaka, pa čak i uključivanje pojedinih međunarodnih faktora u priču u vezi s projektom koji je BiH koštao desetine milijuna KM.

Ništa nije zaključeno

"I na stručnoj razini, kada su stručnjaci razmatrali ta pitanja prije sjednice Središnjeg popisnog ureda, vidjela su se velika odstupanja", ispričao je izvor Nezavisnih, dodajući da na samoj sjednici ništa nije zaključeno.

Odmah nakon sjednice, moglo se čuti da Agencija za statistiku BiH kao nositelj projekta treba i mora proces dovesti do kraja, što praktično znači da treba objaviti te podatke bez obzira na neslaganja Republičkog zavoda za statistiku.

''Mislim da to nije moguće ni zakonski ni na bilo koji drugi način. Mi samo tražimo da se poštuje zakon i ništa više", rekla je Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS.

Također, čuli su se i pozivi za "više" instance, kao što je Vijeće ministara BiH, da se uključe u razgovore i dogovore u vezi s objavom podataka, jer je pitanje popisa očigledno otišlo na politički teren.

Gubljenje vremena

"Mislim da se vrijeme bespotrebno gubi i nadam se da će se uključiti neke više instance, ali nitko ne može raditi posao onih koji su to zakonom i ustavom zaduženi, a to su, prije svega, direktor i zamjenici direktora Agencije za statistiku i direktori entitetskih zavoda za statistiku", rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara BiH za projekt popisa domaćinstava i stanova.

Ipak, Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, kaže da ni u kom slučaju popis nije propao.

"Želim vjerovati da ćemo jedinstveni program usvojiti u skorije vrijeme i onda ćemo imati, ne puno, ali ipak dovoljno, vremena da završimo obradu rezultata popisa. Ukoliko bude drugačije, odnosno bude potrebe, rok se može i produžiti", rekao je Jukić.

Iako i s jedne i s druge strane tvrde da traže poštovanje međunarodnih standarda, preporuka i zakona, ostaje opasnost da međunarodne institucije kao vjerodostojne ne priznaju rezultate popisa ako zakonom utvrđeni rok bude probijen. "

U BiH žive 3.791.662 osobe

Podsjećamo, popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. listopada 2013. godine, a prvi preliminarni rezultati objavljeni su 5. studenog iste godine. Prema tim podacima, u BiH žive 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, a u RS 1.326.991, dok Brčko distrikt broji 93.028 stanovnika.

Rezultati po općinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. prosinca 2013. godine, a tom prilikom javnost je uvjeravana da će uskoro biti objavljeni i ostali podaci.

Kopirati
Drag cursor here to close