Velimir Jukić

Popis stanovništva nije propao, uz intenzivan rad može se stići

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 15:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini ni u kojem slučaju nije propao, istaknuo je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

''Mi smo još u zakonskom roku. Istina, imamo sve manje vremena da obradimo i objavimo rezultate, međutim, imaju još tri i po mjeseca tako da, uz intenzivan rad, ukoliko se u skorom vremenu postigne dogovor i usvoji jedinstveni program za obradu, mi možemo još uvijek stići obraditi te podatke i objaviti rezultate popisa stanovništva'', naveo je Jukić. Na sjednici Središnjeg popisnog biroa u dva navrata prošli i ovaj tjedan nije se uspjelo doći do rješenja o usvajanju jedinstvenog programa za obradu za što se rok postavljao do 15. ožujka, piše Anadolija.

''Želim vjerovati da ćemo mi jedinstveni program usvojiti u skoro vrijeme i onda ćemo imati ne puno, ali ipak, dovoljno vremena da završimo obradu rezultata popisa. Ukoliko bude drugačije, odnosno bude potrebe rok se može i produljiti. Ali, ja očekujem da ćemo mi to uraditi u zakonom predviđenom roku'', rekao je Jukić. Najspornije pitanje zbog kojeg nema suglasnosti na Središnjem popisnom birou jeste definiranje rezidenata, odnosno kako će se tretirati oni koji rade i školuju se izvan BiH.

''Sva pitanja koja nisu na neki način riješena ili su sporna tiču se upravo određivanje rezidenta. I pitanje člana 40. (popis osoba koji žive u inostranstvu) i metoda, definiranje i zakonitog ili nezakonitog, odnosno jesu li izjavu dala maloljetna djeca i može li se smatrati da je izjava relevantna i uključiti se u obradu ili se kao takva treba isključiti kao nezakonita. To su ta tri pitanja o kojima ćemo mi nastaviti razgovarati, tražiti rješenja, a sva se pitanja tiču upravo izvođenja rezidenta'', naveo je Jukić.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini održan je od 1. do 15. listopada 2013. godine. Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. su objavljeni 5. studenog 2013. godine. Prema toj publikaciji su 3.791.662 osobe popisane, 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u RS-u i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

Rezultati po općinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. prosinca 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tijekom statističke obrade podataka, a konačni rezultati popisa planirano je da budu publicirani sukcesivno, nakon završetka obrade podataka, i to najkasnije do 1. lipnja 2016. godine. S obzirom na to da se moglo dogoditi da je ista osoba u preliminarnim rezultatima prikazana dva puta, jednom u mjestu u kojem živi njeno domaćinstvo, a drugi put u mjestu u kome se školuje ili radi, ovo duplanje će biti eliminirano u konačnim rezultatima popisa nakon obrade podataka.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, ukoliko u zakonskom roku ne budu objavljeni rezultati popisa, tražiti da budu objavljeni službeni rezultati popisa za Srpsku, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close