Administrativni genocid

Popis će spriječiti brisanje 120.000 Bošnjaka

Vijesti / Flash | 21. 05. 2016. u 11:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bošnjačkog pokreta i koordinator koalicije više od 100 nevladinih organizacija nazvane "Bitno je biti Bošnjak" Sejfudin Tokić ocijenio je danas da će utvrđena metodologija završne obrade popisnog materijala rezultirati podacima strukture stanovništva gdje će u BiH biti 50,1 posto Bošnjaka, 30,8 posto Srba, 15,4 posto Hrvata i 3,7 posto ostalih.

Kako u priopćenju tvrdi, Jedinstveni program obrade podataka popisnog materijala koji je službeno prihvaćen u Agenciji za statistiku BiH isključuje iz strukture stanovništva više od 230.000 popisanih građana, uglavnom pripadnika bošnjačkog naroda, što uz više od 50.000 nepropisno popunjenih popisnica broj popisanih stanovnika BiH s 3,8 milijuna svodi na oko 3,5 milijuna.

Mišljenja je da je zahvaljujući, između ostaloga, i aktivnostima Tužiteljstva BiH spriječen pokušaj "administrativnog genocida" nad Bošnjacima tako što će se za više od 120.000 popisanih Bošnjaka izbrisati etnička pripadnost, podaci o jeziku kojim govore i religiji kojoj pripadaju.

''Etnička struktura stanovništva države BiH na popisu 2013. godine odigrat će povijesnu, ključnu ulogu u očuvanju cjelovite države BiH, u njenoj stabilizaciji, prosperitetu i bržem uključivanju u NATO savez i Europsku uniju'', zaključio je Tokić, u priopćenju pristiglom iz Bošnjačkog pokret za ravnopravnost naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close