Egipat

Poništena odluka da je Hamas teroristička organizacija

Vijesti / Flash | 06. 06. 2015. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski prizivni sud skinuo je u subotu Hamas s liste terorističkih organizacija, navode sudski izvori.

Hamas je ogranak egipatskog Muslimanskog bratstva kojeg su vlasti također proglasile terorističkom organizacijom i potisnule, nakon što je vojska 2013. godine svrgnula jednog od lidera organizacije Muhameda Mursija, tada egipatskog predsjednika.

Kairo već nekoliko godina igra glavnu ulogu u smirivanju tenzija između Izraela i Hamasa, koji je dominantan u Pojasu Gaze, uključujući i prekid vatre između dviju strana u kolovozu prošle godine, nakon 50-dnevnog rata u Gazi.

Advokat Ashraf Farahat, koji je prvi pokrenuo slučaj, kazao je Reutersu da će podnijeti zahtjev egipatskom ministarstvu vanjskih poslova da se Hamas stavi na listu terorističkih organizacija, na osnovu ranijih sudskih odluka.

''Ova odluka suda nas ne vraća na početak. Postoje još dvije presude po kojima se Muslimansko bratstvo i Izz ad-Din al-Qassam brigade označavaju kao terorističke organizacije'', kazao je Farahat.

Qassam brigade, koje su vojno krilo Hamasa, stavljene su na listu terorističkih organizacija u Egiptu u siječnju.

Hamas je odbacio ranije odluke suda, dok se Muslimansko bratstvo obvezalo na miroljubivi aktivizam te odbacilo poveznice s nasiljem.

Kopirati
Drag cursor here to close