Zdrav razum?

Poljski intelektualci pozivaju EU da ne žmiri pred ruskom prijetnjom kao nekad pred nacističkom

Vijesti / Flash | 01. 09. 2014. u 16:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju za otvorenu agresiju na njegovu zemlju, a Moskva se nada da će zdrav razum spriječiti Europu da uvede nove sankcije, dok istu Europu poljski intelektualci pozivaju da ne žmiri pred ruskom prijetnjom kao nekad pred nacističkom.

Snage ukrajinske vlade morale su se povući iz vitalno važne zračne luke blizu grada Luhanska pred vatrom ruskog tenkovskog bataljuna, piše agencija Reuters.

"Susjedna država pokrenula je izravnu i otvorenu agresiju na Ukrajinu. To je promijenilo stanje u zoni sukoba na radikalan način", rekao je Porošenko u govoru na vojnoj akademiji u Kijevu, u kojem je najavio nova imenovanja na najviše dužnosti ukrajinske vojske.

Sve do prošlog tjedna činilo se da ukrajinska vojska pobjeđuje i da će ugušiti četveromjesečnu pobunu proruski usmjerenih stanovnika na istoku zemlje, pokrenutu nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča masovnim prosvjedima. No pobunjenici su otvorili novo bojište prema gradu Mariupolju, s Sukob se u nedjelju prvi put prenio na more kad su separatisti pucali na ukrajinski brod u Azovskom moru.

Oružani sukob itekako utječe i na gospodarstvo. Prijetnja sankcijama i sukobi u Ukrajini pritisnuli su ruske burze, a nacionalna valuta rubalj, koja je već izgubila vrijednost u petak, nastavila je padati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je u ponedjeljak da bi nametanje daljnjih sankcija Rusiji moglo naštetiti njemačkom gospodarstvu, ali je rekla da isto tako "nije opcija" ne činiti ništa kao odgovor na agresiju Moskve u Ukrajini.

"Rekla sam da (sankcije) mogu imati utjecaj i na njemačke tvrtke", izjavila je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Novoimenovana visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da je politika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini rezultirala ekonomskim sankcijama koje štete njegovom vlastitom narodu.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov objasnio je da Rusija uzvratnim mjerama štiti svoje gospodarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close