Teške riječi

Poljska traži ispriku SAD-a zbog optužbi za umješanost u holokaust

Vijesti / Flash | 19. 04. 2015. u 14:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska će pozvati veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država zbog članka koji je napisao jedan od najviših američkih obavještajnih dužnosnika o navodnoj umiješanosti Poljske u holokaust tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Članak koji je napisao direktor FBI-a James Comey, a koji je objavljen u Washington Postu protekog tjedna, izazvao je burnu rekaciju u Poljskoj, kao i osudu medija i političara, prenio je Reuters.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova napisao je na svom nalogu na društvenoj mreži Twitter da će američki veleposlanik biti pozvan u ministarstvo zbog ovog članka i da će Poljska zahtijevati ispriku.

U Comeyevom članku u Washington Postu ranije ovog tjedna navodi se: "U njihovim umovima, ubojice i njihovi pomogatelji u Njemačkoj, i Poljskoj, i Mađarskoj, i u mnogim drugim mjestima, nisu uradili nikakvo zlo. Oni su sami sebe uvjerili da su učinili dobru stvar, da su uradili ono što su morali".

Iz Poljske navode da je ovaj pasus pogrešno implicirao da je Poljska sudjelovala u nacističkom genocidu europskih Židova.

Američki veleposlanik u Poljskoj kazao je u komentarima da je to "neprihvatljivo", dodavši da je poslao pismo Comeyu u kojem se protivi "lažiranju povijesti, posebno... optuživanju Poljaka da su počinili zločine koje ne samo da nisu počinili, nego čija su žrtva i oni sami bili".

Kopirati
Drag cursor here to close