Koalicija

Poljska ide u rat s Islamskom državom, ali traži uslugu od NATO-a

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska će se pridružiti borbi protiv Islamske države, objavio je u srijedu poljski ministar obrane Antoni Macierewicz, ali i dao do znanja da će nivo njenog angažmana zavisiti o NATO-ovom odgovoru na obnovljenu agresivnost Rusije na istočnom boku tog saveza.

Macierewiczova izjava nakon sastanka s američkim ministrom obrane Ashom Carterom u Bruxellesu potvrđuje prijašnje informacije da Poljska želi pojačati prisustvo na Bliskom istoku u nastojanju da saveznike uvjeri da snage NATO-a pomaknu prema istoku.

"Poljska se pridružila aktivnostima, koje su sad ključne, na južnom NATO-ovom boku", rekao je Macierewicz novinarima.

"Što se tiče pojedinosti... nastavit ćemo o tome raspravljati, osobito s gledišta šireg konteksta NATO-ove situacije, uz nadu da će i SAD i NATO u cjelini poduprijeti Poljsku i druge zemlje na istočnom boku svojim trajnim prisustvom", dodao je.

Uzbunjena ruskim pripajanjem ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i podrškom oružanim separatistima na istoku Ukrajine, Poljska se nada da će se na summitu NATO-a u srpnju u Varšavi dogovoriti odluka o slanju novih snaga u bivše komunističke istočnoeuropske zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close