Čestitke

Politički dužnosnici čestitali građanima Dan državnosti BiH

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 08:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, povodom Dana državnosti BiH, uputio je čestitiku narodima i građanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inozemstvu.

''To je jedan od najznačajnijih dana u našoj povijesti, kada je iznova potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, izražena odlučnost njenih naroda da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i povijesni kontinuitet'', navodi se u čestitki.

Kako je istaknuo, Bosna i Hercegovina sazdana je na viševjekovnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija.

''Ta tradicija, međutim, nije se gradila bez izazova, a jedan od najvećih je upravo iza nas. U ovoj godini obilježavamo i 20. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je Bosni i Hercegovini donio željno iščekivani mir. Na nama je obaveza da predano radimo na tome da dragocjeni mir pretočimo u trajnu društveno-političku stabilnost i prosperitet. Jedino tako možemo staviti tačku na proces pomirenja i omogućiti da naša zemlja postane prepoznatljiva po napretku i postignućima, a ne po onome što se događalo u prošlosti. Upravo zbog toga moramo više nego ikada prije biti predani ideji jednakopravnosti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. To je jedini put da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo na taj način možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svjetlijoj budućnosti i napretku koji možemo postići samo u Evropskoj uniji kamo i pripadamo, kao sveobuhvatnoj kulturno-političkoj zajednici solidarnosti, te NATO-u kao jedinstvenoj zajednici sigurnosti i prosperiteta. U postizanju tih ciljeva moramo svi do kraja i u potpunosti biti predani'', poručio je Čović.

Radončićeva čestitka povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti BiH u ime Saveza za bolju budućnost BiH čestitku je uputio predsjednik stranke Fahrudin Radončić.

''Svim građanima BiH čestitamo Dan državnosti sa dubokim uvjerenjem da je tisućljetni državni kontinuitet BiH neupitan i da zajedničkim snagama trebamo učiniti sve da ona bude zemlja prosperiteta, ekonomskog razvoja, pravde i dio uspješne cjeline koja se zove europska obitelj naroda i država'', navodi se u čestitki, priopćio je Press centar SBB-a.

Čestitka premijera Novalića povodom Dana državnosti BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je građanima čestitku povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH.

''Čestitam vam praznik kojim obilježavamo jedan od najznačajnijih događaja u višestoljetnoj povijesti Bosne i Hercegovine. Danas je naša država moderna i demokratska, a u njoj jednaka prava imaju svi njeni građani, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest i zadatak je svih nas da takva i ostane.

Sada je pred nama novi cilj: učiniti Bosnu i Hercegovinu uređenom, razvijenom i bogatom zemljom, još boljim društvom za sve njezine građane. Put prema tom cilju je započeo. Zajednički radimo na ekonomskom oporavku i idemo naprijed. Uvjeren sam da će se pozitivan trend nastaviti u mjesecima i godinama pred nama, te da će Bosna i Hercegovina biti uspješna zemlja, a njezini građani živjeti bolje. Ostvarenje tog cilja nije samo želja, već Vladina prva i najvažnija zadaća.

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i u svoje ime, čestitam Dan državnosti“, kaže se u čestitki upućenoj iz Ureda premijera.

Mušić uputio čestitku povodom Dana državnosti BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić uputio je čestitku građanima i narodima BiH povodom 25. studenog - Dana državnosti BiH.

''Svi mi smo zajedno arhitekti i graditelji naše države Bosne i Hercegovine, čiji identitet je potrebno stalno graditi i jačati, posebno danas kada je suočena s izazovima procesa integracija u Europsku uniju i NATO i destabilizacije globalnog mira i sigurnosti u svijetu'', navodi se u čestitki.

DF - Čestitka u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Demokratska fronta (DF) uputila je čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine - 25. studenog, pozivajući bh. građane na život u miru i zajedništvu.

''Svim građanima Bosne i Hercegovine predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić upućuje čestitku povodom obilježavanja 25.studenog – Dana državnosti Bosne i Hercegovine:

Tolerancija i zajednički život u miru jedini je ispravan put kojim svi trebamo ici zajedno.

Ovaj povijesni datum obavezuje sve nas da se borimo za zajedništvo u miru, zalagajući se na očuvanju državnog suvereniteta i multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva.

Njegujući tekovine ZAVNOBIH-a svim građankama i građanima Demokratska fronta čestita Dan dražavnosti Bosne i Hercegovine'', kaže se u čestitki, priopćeno je iz DF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close