Europski parlament

Politička previranja i nesuradnja političkih vođa koče napredak u BiH

Vijesti / Flash | 30. 04. 2015. u 12:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Politička previranja koče napredak reformi u Albaniji i Bosni i Hercegovini u 2014. godini'', naveli su zastupnici Europskog parlamenta (EP) u dvjema rezolucijama u četvrtak.

Obje zemlje moraju učiniti više u izgradnji demokratskih procesa, u borbi s korupcijom i uspostaviti profesionalnu i depolitiziranu javnu administraciju. Zastupnici su dodali kako je potrebna suradnja u postizanju ovih ciljeva na putu k Europskoj uniji.

Parlament poziva političke elite u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu i jasnu obvezu, i angažman u nastavku reformskog procesa i približavanju Europskoj uniji. Istaknuto je da politička pat situacija, suviše kompleksna i neefikasna insitucionalna arhitektura, kao i manjak suradnje između političkih vođa ozbiljno narušavaju stabilizaciju i razvoj države.

''Europski parlament je odobrio novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini koji je odobren od stane Vijeća ministra u prosincu prošle godine. Ozbiljni izazovi leže pred Bosnom i Hercegovinom koja će sada trebati započeti s reformama'', rekao je izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda (EPP, RO).

''Svi smo predani cilju da zemlja krene putem članstva u EU. Ali, da se to ostvari, ostaje na vlastima je da pokažu hrabrost u provedbi reformi'', dodao je.

Pozdravljajući pismenu obvezu prema EU integraciji, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, a koju su potpisali vođe svih političkih stranaka, i koju je podržao njihov parlament, europski zastupnici su istaknuli efikasnu implementaciju iste kao ključnu i zatražili akcijski plan sa širom i inkluzivnijom agendom reformi koja će unaprijediti Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema EU.

Europski paralment izražava veliku zabrinutost zbog izjave koju je 25. travnja 2015. usvojio kongres Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojoj se između ostaloga poziva na raspisivanje referenduma o neovisnosti Republike Srpske tijekom 2018. godine te ističe činjenicu da prema Daytonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje.

Podsjeća da su se usvajanjem obveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvaća i SNSD, obvezale na poštovanje „suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine.”

Komisija treba obratiti posebnu pažnju na provedbu Sejdić-Finci presude, dodali su, te pozdravljaju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno za 1. lipnja 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close