Paralelni prosvjedi

Politička kriza u Makedoniji: I protivnici i pristalice Vlade nastavljaju prosvjede

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 20:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička kriza u Makedoniji ne jenjava, a već deset dana traju paralelni prosvjedi protivnika i pristalica makedonske Vlade i premijera Nikole Gruevskog.

Makedonska opozicija je 17. svibnja održala masovne prosvjede ispred zgrade makedonske vlade u Skoplju i podigla šatore „Oslobodilačkog kampa“ u kojem se od tada održavaju različiti paneli i rasprave o aktualnoj situaciji u zemlji. Kamp svakog dana posjećuje i lider najjače opozicijske stranke Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev.

Nezadovoljna opozicija i demonstranti zahtijevaju ostavku makedonske vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko ulica dalje, u centru Skoplja, ispred zgrade makedonskog Sobranja već deset dana prosvjeduje grupa pristalica makedonske Vlade. I ova grupa je podigla šatore kao odgovor na one opozicijske.

Pristalice vlade tvrde da su sporne snimke navodnih telefonskih razgovora makedonskih dužnosnika o korupciji montirani i da ih opozicija pokušava iskoristiti za izazivanje destabilizacije u zemlji.

Usporedo s tim, uz posredništvo dužnosnika Europske unije, premijer Gruevski i lider opozicije Zaev su nedavno održali sastanak u Strassbourgu i razgovarali o situaciji u Makedoniji, ali sastanak nije rezultirao pomakom u rješavanju krize.

Zaev je nakon tog sastanka izjavio da je ostavka sadašnje i formiranje prijelazne Vlade jedini način izlaska Makedonije iz krize.

Kopirati
Drag cursor here to close