Uspostavljanje vlasti

Političari složni: Mandatara za sastav Vijeća ministara odrediti do sredine siječnja

Vijesti / Flash | 29. 12. 2014. u 12:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujem da mandatara za sastav Vijeća ministara BiH imamo već na sjednici 15. siječnja'', kazao je danas u Sarajevu novinarima predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Smatra da će se za to ispuniti sve pretpostavke.

''Očekujem da do tada Predsjedništvo BiH definira tekst izjave i da je potpišu lideri. To je izjava koja se tiče europske inicijative novog pristupa Bosni i Hercegovini i da ta inicijativa bude također usvojena u Zastupničkom domu PSBiH'', kazao je Džaferović, dodajući da očekuje da bude usvojena i u Domu naroda.

Na novinarsko pitanje u vezi s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Džaferović je kazao da, što se tiče SDA, nema nikakvog razloga da se čeka i da je "to moglo biti i danas na ovoj sjednici“.

Navodi, međutim, da je očigledno da "postoje uvjetovanja tog procesa s procesom u entitetu Federacija BiH".

''Ako to već tako postoji, onda je najbolje da ti procesi idu usporedno. Mislim da ćemo do 15. siječnja, dakle već koncem ove godine ili neposredno početkom iduće, imati završena i dvije županije, Goražde i Sarajevo kada je u pitanju izbor izaslanika, da ćemo odmah početkom narede godine imati konstituirajuću sjednicu Doma naroda Federalnog parlamenta, da ćemo imati izabrano rukovodstvo Federacije BiH i mandatara za sastav Federalne vlade, a da će Predsjedništvo BiH usporedo s tim imenovati Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i taj prijedlog dostaviti u parlamentarnu proceduru'', kazao je Džaferović.

SDS: Čekamo predsjedništvo da proglasi ime mandatara

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je, govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, kazao danas novinarima da u toj stranci čekaju da Predsjedništvo BiH proglasi ime mandatara koji potom treba započeti razgovore o sastavu novog Vijeća ministara BiH.

''Ne znam zašto je potrebno sad dodatno vrijeme za to pošto svi znamo ime mandatara koji može dobiti podršku većine u Predstavničkom domu'', kazao je Bosić.

Izrazio je uvjerenje da će Predsjedništvo BiH u najkraćem roku i proglasiti mandatara "koji očigledno ima skupštinsku većinu iza sebe" i da će u što kraćem roku biti formirano novo Vijeće ministara BiH, "koje treba početi da radi svoj posao“.

Borjana Krišto: Mandatara imenovati u siječnju

''Godina koja je na izmaku mogla je biti mnogo bolja, ali to ne ovisi samo o institucijama nego i od svakog pojedinca. Osobno ću kao zastupnica i kao netko tko dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, kao i u proteklom mandatu, učiniti sve da ova nastupajuća godina bude pravednija i jednakopravnija''.

To je danas novinarima u Sarajevu kazala zamjenica predsjedavjućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH), izražavajući nadu da će u takvom ozračju koje se bude gradilo svim građanima u BiH biti mnogo bolje te da će se osjećati sretnijim i zadovoljnijim.

Govoreći o imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH, ponovila je da je SDA utvrdila mandatara i da sukladno procedurama dostavlja svoj prijedlog, ali je mišljenja da prema zakonskim procedurama i provjerama, nije realno očekivati da će se do kraja godine imenovati mandatar.

No izrazila je nadu da će se to završiti tijekom prvog mjeseca naredne godine iako su neki, kaže Krišto, optimističniji u tom smislu.

Najavila je da će HDZ ostati dosljedan svojim principima kada je u pitanju njihov stav da treba raditi na konstituiranju svih razina vlasti, misleći pri tome i na federalnu i na razinu BiH, jer, stava je Krišto, sve dok BiH ne bude imala kompletnu konstituiranu zakonodavnu i izvršnu vlast neće se moći govoriti o naprecima i procesima u BiH.

Mediji su objavili da bi danas trebao biti upriličen sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a Krišto je kazala da se takvi sastanci održavaju gotovo svakodnevno jer je u interesu obiju stranaka da se okonča proces konstituiranja vlasti.

''Ima određenih problema u nekim odnosima što je već poznato, a na to ukazuje i činjenica da sve županije nisu izvršile izbor izaslanika za Dom naroda FBiH i to su stvari o kojima se razgovara u interesu uspostave efikasne vlasti i u Federaciji BiH i u BiH'', zaključila je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close