Lažni vidovnjaci

Policijska akcija protiv gatara u Srbiji

Vijesti / Flash | 01. 02. 2016. u 11:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Odjela za javni red i mir beogradske policije podnijeli su prošle godine kaznene prijave protiv čak 15 vračara širom Srbije, piše Blic.

Lažnih vidovnjaka, među kojima ima podjednako i muškaraca i žena, najviše je u Vojvodini, a prema riječima inspektorice Odjeljenja za javni red i mir beogradske policije Ljiljane Stojanović, tijekom istraga nailazili su i na sela gdje se dosta žitelja bavi ovakvim prijevarama. Uglavnom su to dobro situirani pojedinci koji žive u velebnim zdanjima i ne kriju da imaju novca.

Inspektorica navodi kako su nedavno identificirali prevaranta, koji se lažno predstavljao kao monah vojvođanskog samostana i od lakovjernih građana tražio zlato, srebro i druge dragocjenosti koje su mu slali iz svih krajeva zemlje.

''Uvjeravao ih je da zlato treba da prenoći u samostanu i da će im nakon toga sve muke biti riješene. Na saslušanju nam je mrtav hladan kazao: 'Vidio sam da to radi većina u selu, pa zašto ne bih i ja?'', kaže je inspektorica.

Skidanje crne magije

Sumnja se da su 'gatare' lani u Srbiji prevarile desetine lakovjernih i prisvojile više od šest milijun dinara, oko 95 000 maraka.

“Zagarantirano je skidanje crne magije”, “Zavedite željenog partnera”, “Pomozite bolesnom bližnjem”, samo su neki od naslova bizarnih oglasa koji su posljednjih mjeseci preplavili tisak i internet, a putem kojih razne vidovite Justinijane i Aide nude građanima paranormalne usluge.
Iako djeluje nevjerojatno da bi se bilo tko javio na ovakav oglas, a još manje, na slijepo, preko poštanskih servisa, uplaćivao novac, u policiji navode da je broj prevarenih građana, ali i vidovnjaka veliki.

''Oštećeni s vidovnjacima stupaju u kontakt preko telefona i sve vrijeme komuniciraju na taj način. Kako bi im otklonili crnu magiju ili izveli neku drugu ''vradžbinu'', vidovnjaci traže da im se najprije uplati određeni iznos na račun putem poštanskih servisa, a zahtjev bi onda ponovili i po nekoliko puta. Neki bi već tad shvatili da se radi o prijevari, ali smo imali slučaj da je jedna oštećena uplatila čak milijun dinara, vjerujući da će joj vračara vratiti bivšeg dečka'', navodi Stojanovićeva.

Sramota zbog prevare

Problem u njihovom procesuiranju, odnosno podnošenju prijave tužiteljstvu, često nastupi jer građani ne žele da surađuju s policijom, iako su svjesni prijevare.

''Doživljavaju to kao sramotu, a ima i onih koji od obitelji kriju da su prijevaru još i debelo platili'', dodaje Stojanovićeva.

U slučajevima kada policija uspije da podnese kaznenu prijavu, istražni postupak se u lakšim slučajevima završava najčešće odlaganjem kaznenog gonjenja - primjenom oportuniteta. Na taj način prevaranti uplaćuju zakonom predviđeni iznos u dobrotvorne svrhe ili se upućuju na društveno koristan rad. Teže prijevare epilog dobivaju na sudu, koji nerijetko izriče i zatvorske kazne.

Vidovnjacima se za pomoć najčešće obraćaju zbog neuzvraćene ljubavi, što je, smatra inspektorica pogodno tlo za manipulaciju.
'

'Zbog neuzvraćene ljubavi su u stanju i mjesecima da uplaćuju novac, dok bi im vračara telefonom skidala magiju i vraćala voljeno biće. Očajni roditelji bolesne djece ili osobe koje su preživjele neke tragedije i traume također su im laka meta'', dodaje inspektorica Stojanović.

Kopirati
Drag cursor here to close