Rušenje ustavnog poretka

Policija spriječila pokušaj državnog udara u Makedoniji

Vijesti / Flash | 31. 01. 2015. u 17:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonska policija spriječila je pokušaj zbacivanja vlade, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije. Prvi put od stjecanja neovisnosti MUP je spriječio pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje, objavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Ministarstva Ivo Kotevski.

Osumnjičene su četiri, a uhićene tri osobe. Jedan od osumnjičenih, koji nije uhićen, predsjednik je najveće oporbene stranke u Makedoniji Zoran Zaev, čelnik Socijaldemokratskog saveza i aktualni gradonačelnik Strumice, javljaju Agencije

Troje uhićenih su bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe, njegova supruga te jedan lokalni dužnosnik u gradu Strumici. Osumnjičeni su za praćenje, špijunažu i prijetnje visokim državnim dužnosnicima te namjeru pokušaja državnog udara.

Policija tvrdi da se jedna osumjničena osoba više puta sastajala s premijerom Nikolom Gruevskim te mu prijetila da je u posjedu komprimitirajućeg sadržaja protiv visokih državnih dužnosnika. Tražio je od premijera da formira tehničku vladu i raspiše prijevremene parlamentarne izbore, a zauzvrat ne bi objavio kompromitirajuće informacije.

Neslužbeno se doznaje da se s premijerom sastajao upravo šef oporbene stranke Zoran Zaev.

Ovo je očiti pokušaj vlade da spriječi objavu dokumenata o kaznenim djelima i svom zlu koje je počinila, rekao je Zaev za makedonski internetski portal A1.

Kopirati
Drag cursor here to close