Policija ponovno spriječila prosvjednu šetnju; novi prosvjed sutra točno u podne

Vijesti / Flash | 04. 03. 2014. u 18:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed građana Mostara, koji su večeras pokušavali održati prosvjednu šetnju u okolici Španjolskog trga, završen je mirno u 19 sati. Nakon što su ih pripadnici specijalne policije zaustavili na dvije lokacije, prosvjednici su se vratili na Španjolski trg, gdje je prosvjed i počeo, nakon čega je današnji prosvjed završen.

Sve je počelo okupljanjem na Španjolskom trgu u 17 sati, gdje su još jednom ponovljeni zahtjevi prosvjednika za smjenom Vlade HNŽ-a.

U 17 sati i 30 minuta oko stotinu građana Mostara sa žutim trakama na rukama, koje aludiraju na trake koji su Židovi u vrijeme Drugog svjetskog rata morali nositi na područjima pod nacističkom okupacijom, krenulo je prema obližnjoj, nedavno obnovljenoj i u nasilnim prosvjedima djelomično devastiranoj, zgradi Gradske vijećnice.

Pod budnim okom policije dopušten im je prolazak do Vijećnice, gdje je odlučeno da se od sutra prosvjeduje na tom mjestu, i to u radno vrijeme.

Od zgrade Gradske vijećnice prosvjednici su se vratili na Španjolski trg, a zatim su krenuli prema trgu Rondo, prema zapadnom dijelu grada. Međutim, jake policijske snage zaustavile su povorku kao i u ponedjeljak kod zgrade Regionalnog ureda OESS-a.

Prosvjednici su zatim pokušali preći na lijevu obalu Neretve, ali ih je policija zaustavila na Titovom mostu.

Na putu prema mostu, koji je od Španjolskog trga udaljen oko dvije stotine metara, dogodio se i manji incident i fizički sukob između jednog prosvjednika i policajca. Koliko se moglo vidjeti na licu mjesta spomenuti prosvjednik nije priveden.

Blokada Titovog mosta potrajala je oko pola sata nakon čega su se prosvjednici vratili na Španjolski trg, a zatim se i razišli.

Prilikom povratka na Španjolski trg prosvjednici su se zaustavili ispred zgrade u kojoj živi predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Jelovac, koji je prije desetak dana podnio ostavku, ali je u međuvremenu nastavio obavlja tu dužnost jer Klub bošnjačkih zastupnika u Skupštini HNŽ-a nije zauzeo službeni stav o njegovoj ostavci.

Prosvjednici su se tu zadržali desetak minuta, zviždeći i vičući "Ostavke" i "Napolje".

Prosvjed je mirno završio oko 19 sati.

Novo okupljanje nezadovoljnih građana najavljeno je za srijedu u 12 sati, na Španjolskom trgu.

Kopirati
Drag cursor here to close