Pogrešan utisak i ušteda

Policija ne treba koristiti opremu za ratovanje

Vijesti / Flash | 19. 05. 2015. u 08:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD Barack Obama ograničio je vrste viškova vojne, borbene opreme koju savezne vlasti, radi uštede, mogu dati kao pomoć policijskim stanicama.

Obama koji time nastoji smanjiti napetost između policije i manjinskih zajednica, ukazao je da policija ne treba izgledati kao vojska i koristiti opremu predviđenu za ratovanje.

Po odluci američkog predsjednika, savezna vlada više neće policijskim stanicama davati raketne bacače, bajunete, oklopna vozila, naoružana vozila i letjelice, kao ni oružje i municiju kalibra 50 ili većeg.

''Vidjeli smo kako vojna oprema može ostaviti utisak na ljude, kao da se radi o okupacijskim snagama, a ne o snagama koje su dio zajednice koja ih štiti i koja njima služi'', rekao je Obama devet mjeseci poslije masovnih prosvjeda nastalih zbog toga što je policija u Fergusonu, u državi Missouri, protiv demonstranata koristila tešku, vojnu opremu i oklopna vozila.

Obama je rekao da to može 'otuđiti stanovništvo i poslati pogrešnu poruku', a pohvalio je napore tamošnje policije da popravi odnose sa siromašnom zajednicom koja je zahvaćena nasiljem.

Policija je pod sve većom prismotrom, osumnjičena za smrt više obojenih Amerikanaca pod sumnjivim okolnostima.

Predsjednik je pozvao sve Amerikance da se pozabave potrebama svojih siromašnih sugrađana i rasnim razlikama, prije nego prerastu u nerede jer, kako je rekao, “ako mi, kao društvo, nismo spremni da pošteno rješavamo rasna pitanja, onda ne možemo očekivati od policije da rješava te probleme”.

Kopirati
Drag cursor here to close