prosvjedna šetnja

Policija na ulicama Banja Luke, Dodik u šetnji gradom i prije mitinga

Vijesti / Flash | 14. 05. 2016. u 06:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milora Dodik i govornici na današnjem mitingu vladajuće koalicije prošetat će danas, prije mitinga, središtem Banja Luke, doznaje Srna. Dodik će u 11.00 sati krenuti od Palače Republike do hotela "Palas", kroz Gospodsku ulicu.

Miting koji organizira SNSD-DNS-SP pod nazivom "Srcem za Srpsku - Stop izdaji!" zakazan je za 12.00 sati na Trgu Krajine, dok će u isto vrijeme u Parku "Mladen Stojanović" početi prosvjed pod motom "Oslobodimo Srpsku!" koji je najavio Savez za promjene.

Pripadnici policije Republike Srpske od jutarnjih sati su na ulicama Banja Luke, gdje će danas njih oko 2.000 biti raspoređeno na osiguranju prosvjeda opozicije i mitinga vladajućih stranaka.

Promet je od 8 sati obustavljen u širem središtu grada, a postavljene su i prepreke u vidu ograda kako se ne bi susreli sudinici skupova kojima nije dozvoljena prosvjedna šetnja ulicama Banja Luke. Iz policije su najavili da će u svim autobusima koji dolaze u Banja Luku s pristalicama opozicije i vladajućih stranaka biti policajac, a svi putnici bit će pregledani.

Na svim ulazima u grad su postavljeni punktovi na kojima će policijske patrole dočekati autobuse i provesti ih pod pratnjom na skupove, a po njihovom završetku, ponovno pod pratnjom policije, autobusi će biti dovezeni do mjesta okupljanja gdje će primiti sudinike i izvesti iz grada pod pratnjom.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač je ocijenio da su skupovi visokorizični, kao i da se u RS-a nikada nisu dogodila ovakava dva skupa, te da je policija razmatrala i mogućnost zabrane održavanja današnjih okupljanja, ali zbog izjava organizatora kojima jamči mirne mitinge MUP nije ih htio u tome spriječiti.

Ugostiteljski objekti u Banja Luci danas ne rade, a zabranjena je prodaja alkohola sve do 20.00 sati. Vladajuća koalicija u RS-u i jučer je ponovila da će otkazati skup ako to učini i Savez za promjene, ali to opozicijske stranke nisu učinile.

Umjesto toga, pozvale su predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting za sutra, na što on nije pristao. Dodik je istaknuo da se na mitingu vlasti očekuje oko 30.000 građana, te da RS ima kapacitet očuvati stabilnost i da je uvjeren da će dva mirna skupa u Banja Luci dodatno ojačati RS i pokazati njen demokratski potencijal.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je dodao da bi odustajanje od prosvjeda značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na svoje mišljenje i javno okupljanje, te da je stoga iluzorno očekivati da će se to dogoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close