Opsadno stanje

Svećenici ''štite'' branitelje od policije; Glogoški prima medicinsku pomoć

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 19:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je blokirala prostor oko Markova trga gdje su se ispred Banskih dvora okupili branitelji koji traže razgovor s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Oko Stare gradske vijećnice i okolnih ulica postavljene su barikade te na Markov trg policija ne propušta nikoga, čak ni novinare i turiste.

UŽIVO DRAMA NA MARKOVOM TRGU Svećenik stao između interventne policije i branitelja - policija čisti trg, odnijeli su stolice i suncobrane!--->> http://bit.ly/1SDDDf7

Posted by DNEVNIK.hr on Thursday, May 28, 2015


Branitelji okupljeni na Markovom trgu u 22 sata su se povukli na sam ulaz u crkvu sv. Marka, a interventna policija okružila ih je u 22:10 sati te upozorila da je javno okupljanje dozvoljeno do 22 sata i dala im rok od deset minuta da napuste trg.

To je dočekano burnim negodovanjem branitelja kako u crkvu tako i onih ispred policijske barikade. Situacija je napeta i očekuje se policijska intervencija.

Prije toga je policija na Markov trg dovezla i vozilo za video-nadzor.

Policija je dozvolila da preko ograde prebace deke, za što je Josip Klemm u izjavi za HRT zahvalio novinarima. Iako se nagađalo da bi na trg trebao stići i ravnatelj policije Vlado Dominić, to se nije dogodilo.

Donosimo dio atmosfere s prosvjeda na Markovu trgu, kojemu se pridružio i general Mladen Markač http://bit.ly/1Qck21w

Posted by HRT Vijesti on Thursday, May 28, 2015

Na konferenciji održanoj večeras branitelji su rekli da su na Markovu trgu radi dijaloga, a ne da prosvjeduju. Policija je zabranila građanima da braniteljima dostavljaju hranu i piće, branitelji su formirali krug oko crkve, a policija je oko trga postavila zaštitnu ogradu.

Peteročlani timovi interventne policije nalaze se na svim izlazima iz crkve. Broj policije manji je nego što je to bilo u 22 sata, no branitelji su i dalje pod budnim okom više desetaka policajaca.

Inače, u crkvu su nakon nekog vremena došla još četiri svećenika koje je policija propustila kroz kordon.

Također se doznaje kako je u jednom trenutku Đuri Glogoškom pozlilo, pa je morala intervenirati i ekipa hitne pomoću.

Potporu braniteljima na trgu pružio i general Markač

Braniteljima je tijekom večeri došao dati potporu i general Mladen Markač, no zbog policijske blokade nije se mogao probiti do njih.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. Skupine Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

Hrvatski branitelji, koji su se u četvrtak okupili na Markovom trgu i najavili da će tamo ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio ranije da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Peđa Grbin: Sve ovo režiraju Karamarko, Milijan Brkić i HDZ

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

"Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije", ustvrdio je Grbin.

Karamarka je ponovno prozvao kako "ne dolazi na posao, odbija sudjelovati u dijalogu i izići pred javnost" te kako "samo želi dijeliti i na ovakav način uništavati sve što se u Hrvatskoj čini i stvara".

Grbin je naglasio kako svatko ima pravo prosvjedovati na Markovom trgu, te podsjetio kako je otvaranje tog trga za prosvjede bila jedna od prvih odluka vlade Zorana Milanovića.

"Ali, oni koji žele prosvjedovati na Markovu trgu moraju poštivati zakon, što znači da prosvjed moraju prijaviti i da mogu prosvjedovati onako kako je propisano zakonom, od 8 do 22 sata. Mislim da hrvatski branitelji moraju poštivati zakone RH i moraju napustiti mjesto na kojem prosvjeduju, a ako žele prosvjed nastaviti, moraju postupiti kao svi drugi koji iz tjedna u tjedan dolaze na Markov trg i tamo prosvjeduju", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close