Antikorupcija

Policajci i tužitelji trebaju koristiti proaktivan pristup u rješavanju koruptivnih kaznenih djela

Vijesti / Flash | 02. 10. 2014. u 13:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antikorupcijska mreža u BiH – Accuont danas je organizirala javnu raspravu pod nazivom ''Pravosuđe-identificiranje najefikasnijih policijskih i tužiteljskih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela“.

''Cilj je otvoriti prostor za razgovor o tužiteljskim i policijskim metodama u otkrivanju i gonjenju korupcijskih krivičnih djela koje se primjenjuju u BiH, a koje su se pokazale kao najefikasnije'' rekao je Nermin Kadribašić, stručni savjetnik Antikorupcijske mreže BiH.

S obzirom na specifičnost korupcijskih djela ono što bi bilo idealno je, kaže Kadribašić, da policijski organi i tužitelj poduzimaju proaktivan pristup u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih kaznenih djela.

Međutim, ističe, da je praksa pokazala da to nije slučaj u BiH, gdje policijski službenici i tužitelji poduzimaju reaktivan pristup to jest reagiraju samo na osnovu službene prijave oštećene osobe.

''Proaktivan pristup podrazumijeva da se poduzimaju posebne istražne radnje prikrivene policijske metode (davanje potkupnine, korištenje informatora i sl.), koje se kod nas rijetko koriste'' dodaje Kadribašić.

Account raspolaže podatkom da je u 2013. godini procesuiran najmanji broj kaznenih djela korupcije dok istovremeno broj prijavljenih slučajeva korupcije raste.

''Infohouse svaki dan dobija veliku količinu osnovanih prijava da je moralo proširiti pravni tim ljudi. Ono što nije osnovano i što ne možemo nikako da shvatimo jest da se ti slučajevi, koje su građani BiH prijavljivali ne procesuiraju'', istaknula je direktorica udruženja "Infohouse" Dženana Alađuz.

Zaključila je da nije problem uočiti korupcije, nego sljedeći koraci u smislu šta radi policija, tužiteljstvo i sud?

Javna rasprava okupila je predstavnike građanskog sektora,vladinog sektora, sektora pravosuđa kao i drugih zainteresiranih subjekata.

Mreža Accuont okuplja 134 članice i jedan od osnovnih ciljeva je jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close