Na svečanom obredu

Pokopani hrvatski alpinisti poginuli 1974. godine u Gruziji

Vijesti / Flash | 19. 07. 2012. u 14:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS) jučer je trojicu poginulih alpinista, nestalih u ledenom odronu na gruzijskoj planini Ušbi 1974. godine, uspjela spustiti do sela Mestija u njezinu podnožju, gdje su pokopani, a s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković, priopćio je danas HGSS.

Na temelju sačuvanih djelova tijela, opreme i značke HGSS-a, članovi ekspedicije s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković budući da još nije stigla potvrda DNK analize, stoji u priopćenju.

Dodaje se da identitet druge dvojice alpinista također nije bilo moguće utvrditi na mjestu na kojem su pronađeni, a rezultati DNK analize pokazat će je li pronađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spasilac Nenad Čulić.

U opsežnoj akciji pronađena su tri poginula alpinista te mnoštvo alpinističke i druge opreme, dijelovi satova i fotoaparata ili fotoaparati, oprema za bivak, šator i pribor, a poginuli alpinisti i dijelovi opreme preneseni su vrlo pažljivo i po svim pravilima struke, stoji u priopćenju.

HGSS je priopćio da je akcija izvedena na granici pogibelji jer je s ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3000 metara trebalo spustiti poginule alpiniste 1600 metara niže i 30-ak kilomatara dalje te savladati četiri kilometara ledenjaka i kamenih nanosa - morena te mnoge druge teškoće, a u transportu hrvatskim je spasiocima pomagalo i osmero gorštaka.

Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika, uzeti su uzorci tkiva za DNK analizu, nakon čega su u svečanom obredu, na kojem je bio i guverner gruzijske pokrajine Svanetije, poginuli alpinisti pokopani u tri groba na groblju alpinista s pogledom na stijenu Ušbe.

Gruzijski mediji i vlasti veliku su pozornost dali hrvatskoj ekspediciji jer je to prvi slučaj da netko nakon toliko vremena traga za nestalima, a cjelovita evidencija o nesrećama na toj stijeni s ocjenom 5b (krajnje teško) nije dostupna jer su, ističe se u priopćenju, nakon razgraničenja Gruzije i Rusije podatci ostali kod ruskih vlasti. Ne može se niti procijeniti koliko tajni još krije ledenjak Ušbe.

HGSS je priopćio i da se na tom ledenjaku dogodila nova strašna nesreća u kojoj je od šestoro ukrajinskih alpinista poginulo njih dvoje u padu sa stijene.

"Druga naveza (dvojica alpinista) zarobljena je visoko u stijeni i u nepoznatom je stanju te trebaju hitnu akciju spašavanja, a treća naveza uspjela se spustiti niz stijenu i pozvati pomoć", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close