Terorističke prijetnje

Pojačano osiguranje institucija EU u Bruxellesu

Vijesti / Flash | 22. 09. 2014. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu je danas pojačano osiguranje evropskih institucija, ali u Europskoj komisiji tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.

''Tražili smo od belgijskih vlasti informacije o eventualnoj sigurnosnoj prijetnji, ali nam je rečeno da nema konkretne opasnosti'', rekao je novinarima glasnogovornik EK Jonathan Todd.

Belgijski i nizozemski mediji objavili su proteklog vikenda, pozivajući se na policijske izvore, da je uhićeno nekoliko džihadista koji su planirali terorističke napade u Bruxellesu, između ostalog i na europske institucije.

Nitko od nadležnih, međutim, nije službeno potvrdio ove navode, a glasnogovornik EK je odbio komentirati okolnost da je osiguranje ispred i untar zgrada u kojima se nalaze europske institucije od jutros uočljivo pojačano, kao i kontrola na ulazu.

''Svjesni smo da nismo imuni na rizike i stalno pratimo situaciju, a unutarnje mjere osiguranja ne komentiramo iz očiglednih razloga'', rekao je Todd.

Flamanski list “Latest news” je jutros objavio da se među uhićenima nalazi par Belgijanaca turskog porijekla u čijem je stanu pronađen arsenal oružja i da su prethodno viđeni kako osmatraju zgrade u bruxelleskom Europskom kvartu.

Prema navodima lista, ovaj par je donedavno boravio u Siriji i Iraku, a sumnja se da se tamo pridružio ekstremnim islamističkim grupama.

Belgijske vlasti procjenjuju da se od oko 400 Belgijanaca koji su se borili na strani džihadista oko 100 vratilo u Belgiju i da neki od njih planiraju terorističke akcije, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close