Federalne lijenčine

Pogledajte za kakav nerad plaćate 130 ljudi!

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duboka politička kriza, unutar vladajuće koalicije, ponovo je dovela do blokade rada institucija vlasti u Federaciji BiH, prije svega u Parlamentu, čiji Zastupnički dom nije radio više od tri mjeseca, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa o radu Vlade i Parlamenta FBiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine.

Domovi bez sjednica

S druge strane, Vlada ne funkcionira kao jedinstven harmoničan organizam, s preciznim zajedničkim ciljem, nego je na djelu uobičajena metoda vladanja u BiH – da svaka stranka ima ''svoja'' ministarstva, preko kojih provodi stranačku, a ne zajedničku, usuglašenu politiku koalicije na vlasti.

''Ključna žrtva političkih nesuglasica unutar vlasti, ponovo su građani, koji su se ponovo našli u ulozi talaca vladajućih stranaka i njihove nesposobnosti da kreiraju funkcionalan sustav i odbijanja da građane i njihove probleme stave u središte svog zanimanja, nego je, i dalje, na djelu sukob uskostranačkih i osobnih interesa, i korištenje blokada rada institucija kao metoda političke borbe. A mi i dalje u Izbornom zakonu nemamo mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, za koju se CCI zalaže već čitavo desetljeće'', navodi se.

CCI ističe kako se kriza u odnosima vladajućih stranaka u FBiH, najdrastičnije se odrazila na rad federalnog Parlamenta te da nijedan dom Parlamenta FBiH nije, u trećem kvartalu 2016. godine, održao ni jednu kompletnu sjednicu.

Jedan zakon za tri mjeseca

''Zastupnički dom je održao tek početak 12. redovne sjednice, a Dom naroda je pokušao održati nastavak 14. sjednice i početak 15, ali je prvo zasjedanje prekinuto tijekom rasprave, kad je zaključeno da se rad odvija na ivici kvoruma, a drugo prije nego je uopće i usvojen dnevni red, epilog je da je Zastupnički dom za tri posljednja mjeseca promatranog razdoblja (od srpnja do rujna, dakle) usvojio svega 8 mjera a dom naroda – nijednu'', navodi CCI.

Što se tiče zakona – za tri mjeseca trećeg kvartala, Federacija je dobila tek jedan novi zakon. Dok su dva oborena.

''Dakle, manje-više, još tri mjeseca su izgubljena. pa se ukupni rezultati rada Parlamenta FBiH u prvih 9 mjeseci 2016. godine, jedva razlikuju od onih koje smo imali na kraju polugodišta. I krajnje su porazni. To se možda najbolje vidi upravo na realizaciji planiranih obveza. Nakon prvih 9 mjeseci 2016. godine od 144 zakona, čija je realizacija planirana u ovoj godini, u potpunosti je realizirano svega 10. Dakle tek 7 posto od planiranog. Tri mjeseca do kraja godine!'', navodi CCI.

Inače, navodi CCI, rezultati rada oba doma, u prvih 9 mjeseci 2016. godine, lošiji su od rezultata u 2012. kao drugoj godini prethodnog mandata, i to, u slučaju Zastupničkog doma, drastično. Broj održanih zasjedanja Zastupničkog doma, u prvih 9 mjeseci 2016. godine, čak je tri puta manji nego u adekvatnom razdoblju prethodnog mandata. A broj razmotrenih mjera dvostruko manji.

Pad je, navodi se, zabilježen i u realizaciji zakona, pa je 16 zakona usvojenih u prvih 9 mjeseci 2016. godine, manje od broja usvojenih zakona u adekvatnim razdobljima oba prethodna mandata.

Plaće ne kasne

Osim zakona, Parlament Federacije ima krajnje skromnu realizaciju strategija. Od početka aktualnog mandata, Parlament FBiH usvojio je jedino Srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrednog sektora, sredinom prošle godine. U 4. mjesecu 2016. godine, u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH usvojena je i Strategija upravljanja dugom, no, još uvijek se čeka izjašnjavanje Doma naroda.

''I pored izuzetno loših rezultata i višemjesečnog nezasjedanja, zastupnici i izaslanici Parlamenta FBiH, redovno primaju plaću i uživaju u svim raspoloživim privilegijama. Na platnom spisku Parlamenta je 83 od 98 zastupnika Zastupničkog doma i 47 od 54 izaslanika Doma naroda'', navodi CCI i dodaje kako Parlament izbjegava ukinuti određene privilegije oko kojih praktično postoji društveni konsenzus o njihovoj neprihvatljivosti.

''Još od siječnja 2015. u proceduri je zakon o izmjenama zakona o plaćama, čija je intencija ukidanje tzv. 'bijelog kruha', ali zakon – i pored činjenice da je i Vlada o njemu dala pozitivno mišljenje – još uvijek nije usvojen'', navodi CCI.

U izvještaju stoji kako je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, sredinom 2016. godine konačno ispunio ustavnu obvezu, izborom potpredjedavajućeg iz srpskog naroda.

''Na žalost, prošlo je čak godinu i pol dana od održavanja prvog dijela konstituirajuće sjednice do kompletiranja rukovodstva Doma naroda. Podsjećamo još jednom i na dugogodišnji problem nepopunjenosti Kluba srpskog naroda u Federalnom parlamentu, na čijem se rješavanju, praktično, ništa ne radi'', navodi CCI.

Kopirati
Drag cursor here to close