Protiv turske

Podrška Kurdima u u Londonu, Berlinu, Parizu

Vijesti / Flash | 26. 07. 2015. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine prokurdskih prosvjednika izašlo je na ulice tri europske prijestolnice, prosvjedujući zbog zračnih udara Turske na položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.

Prosvjednici u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj demonstrirali su u subotu protiv turske vlade, čijom je odlukom da napadne položaje Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, prekršeno primirje postignuto 2013, prenio je Tanjug.

U Velikoj Britaniji, prokurdski prosvjedinici su blokirali sjedište BBC-a u Londonu. Nosili su plakate a natpisima "Turska vlada financira ISIS", "Dolje s fašizmom u Turskoj", "Erdogane, krv je na tvojim rukama" i uzvikivali "BBC, sram vas bilo!" i "Želimo pravdu!".

Stotine prokurdskih prosvjednika prosvjedovalo je i u njemačkoj prijestolnici, a prisustvo policije tijekom marša u Berlinu bilo je daleko veće nego u Londonu, a policija je bila u opremi za razbijanje prosvjeda.

Prokurdski prosvjedni skup u Francuskoj bio je vjerojatno najveći, s oko 2.000 demonstranata koji su izašli na ulice Pariza. Mladi aktivisti nosili su crvene majce sa slikama žrtava terorističkog napada i uzvikivali "Erdogan ubojica".

Podsjećamo, prošlog ponedeljka, bombaš samoubojica, 20-godišnji Kurd, ubio je 32 mladih aktivista u gradu Suruču na jugoistoku Turske. Sve žrtve su bili Kurdi, a ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad. Napad je izazvao seriju novog nasilja u Turskoj, a Kurdi su optužili turske vlasti za blag pristup prema Islamskoj državi.

Kurdski aktivisti izveli su proteklog tjedna seriju napada čija je meta bila turska policija, u kojima su poginula dva turska policijaca i ranjeno sedam.

Kao odgovor, Ankara je granatirala položaje PKK na sjeveru Iraka u petak, napadi se nastavljaju.

Radio Slobodna Europa objavila je kako je Turska nastavila napade u Siriji, dok PKK kaže da više nema uvjeta za primirje.

Kopirati
Drag cursor here to close