Europski pokret

Podnošenje bh aplikacije test za BiH, ali i za EU

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 14:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski pokret u BiH bezrezervno podržava odluku Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da se 15. veljače preda službena aplikacija za članstvo u EU, priopćeno je danas iz ove organizacije.

''Ukoliko uzmemo u obzir opću političku situaciju u okruženju, odnosno u EU i svijetu, posebno iz ugla još snažnije izbjegličke krize, koja dolaskom proljeća prijeti ne samo destabilizira našu regiju, nego čak se govori o mogućnosti urušavanja i same EU i europske ideje u cjelini, odluka domaćih političara da se što hitnije podnese aplikacija za članstvo u EU nije samo mudra, nego je i možda čak jedina ispravna odluka u ovom trenu, navodi se u priopćenju.

Svijet, a time i EU i naša regija, se strahovito brzo kreću ka nečemu što ni najveći politički i diplomatski umovi ne mogu predvidjeti na duži period.

''Upravo radi toga, a posebno radi rastuće nesigurnosti i napetosti u našem društvu, za nas u BiH i regiji bitno je da imamo kakvu-takvu europsku perspektivu, a bez podnošenja minimalno aplikacije za članstvo u EU ta perspektiva sve više nestaje i blijedi. Izvjesno je da ukoliko 15. veljače ne podnesemo aplikaciju, to sigurno nećemo bili u stanju uraditi minimalno do polovice 2017. godine, jer prema nekoj nepisanoj tradiciji i ovi lokalni izbori 2016. godine će biti dovedeni do usijanja i što će zaokupiti interes javnost u toj mjeri da o EU aplikaciji gotovo da neće biti moguće razgovarati'', navode u Europskom pokretu.

Radi svega toga, Europski pokret odluku o podnošenju aplikacije vidi kao odgovoran čin bh političara, usmjeren u više pravaca: preventivno sprječavanje kaosa i smirivanje napete situacije u zemlji neposredno pred izbore, nastavak i ubrzanje reformskog procesa i procesa EU integracija, jasan signal potencijalnim investitorima da se društvo nalazi na putu EU integracija sa kojeg povratka nema i da će moguće investicije biti sigurne, jer to garantira članstvo u EU.

''Podnošenje bh aplikacije nije samo test za nas u BiH tko je za a tko protiv smirivanja društvene situacije i članstva u EU, nego možda i više za samu EU i međunarodnu zajednicu čiji članovi će sada jasno morati pokazati tko želi i podržava priključenje BiH u EU, a tko je protiv'', poručuju iz Europskog pokreta.

Kopirati
Drag cursor here to close