Tužiteljstvo bih

Podnesena disciplinska tužba protiv Gorana Salihovića

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 14:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom učestalih upita o ishodu pritužbe o povredi dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi informirati javnost da je danas Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH podnio disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH je registrirana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od strane UDT 8. 8. 2016. godine, a nakon provedene istrage UDT je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. točke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, i to:

* Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;
* Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;
* Omogućavanje vršenje dužnosti tužitelja osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;
* Miješanje u postupanje suca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;
* Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH;
* Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva.“
UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog. Takođe je uputio zahtjev Prvostupanjsko  disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužitelj Tužiteljstva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Obzirom da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stupnjem tajnosti, u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka, imajući u vidu ograničenja koja nameće ovaj propis, UDT nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe. Iz istih razloga, UDT je zatražio isključenje javnosti u cjelokupnom toku disciplinskog postupka.

Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH će, u okviru rokova propisanih Poslovnikom VSTV-a BiH, ispitati navode tužbe i zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, ponesene od strane Ureda disciplinskog tužitelj VSTV-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close