Vlada u ostavci

Podjela na vidiku: Belgijski premijer podnio ostavku

Vijesti / Flash | 26. 05. 2014. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski premijer Elio Di Rupo danas je predao ostavku svog kabineta kralju Filipu nakon jučer održanih saveznih i regionalnih izbora, priopćila je danas belgijska palača.

-Kralj je prihvatio ostavku i zatražio od vlade da nastavi da funkcionira kao vlada u ostavci, navodi se u priopćenju kraljevske palače, a prenijela je agencija AFP.

U Belgiji su jučer naporedo s izborima za europski parlament održani savezni i regionalni izbori, a preliminarni rezultati sugeriraju da je zemlja duboko podijeljena.

U Flandriji, gdje se govori nizozemski, pobjedu je prema očekivanjima odnijela Nova flamanska alijansa (NVA), dok u frankofonskoj Valoniji ubjedljivo vodi Socijalistička stranka.

NVA se zalaže za konfederalizaciju Belgije i stroge mjere štednje, dok valonski socijalisti traže jaču saveznu državu i program pomoći za siromašne i nezaposlene.

U trećoj, briselskoj regiji, glasovi su se rasuli na nekoliko manjih stranaka.

Valonija, Flandrija i Bruxelles imaju svoje parlamente, od kojih svaki ima pravo veta na odluke na saveznoj razini, a osim njih postoje i dva doma federalnog parlamenta i dvije jezične zajednice koje također imaju svoje skupštine.

S obzirom na jezične i ideološke podjele, gotovo je izvjesno da belgijskom kralju Filipu neće biti lako da nakon izbora nađe mandatara koji će moći da dobije potrebnu većinu za sastavljanje vlade, navodi AFP.

Nakon prošlih izbora prije četiri godine, stranke su pregovarale sedamnaest mjeseci prije nego što je pronađen kompromis, pa je za to vrijeme zemlja imala samo tehničku vladu, prenosi Tanjug.

Glasovanje u Belgiji je obvezno za svakog punoljetnog građanina, a onima koji nedolazak na biračko mjesto ne mogu opravdati liječničkim uvjerenjem ili dokazom da su na dan izbora boravili izvan zemlje slijede stroge novčane kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close