Komesar u HNŽ

Podignute prijave protiv Lasića, Bevande i Karačića

Vijesti / Flash | 06. 11. 2014. u 14:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije podnio je kaznene prijave protiv županijskog premijera, Denisa Lasića, ministra unutarnjih poslova HNŽ, Slađana Bevande i predsjednika Neovisnog odbora za izbor komesara policije u HNŽ, Ive Karačića, objavio je 'Dnevni avaz'.

Kako je potvrđeno sarajevskim novinama, prijave su podnesene Tužiteljstvu HNŽ-a i državnom Tužiteljstvu zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave pri izboru komesara policije HNŽ-a.

Ministru prijave smiješne 

Podsjetimo, 30. rujna je održana sjednica Kluba Bošnjaka u Županijskoj skupštini na kojoj je zaključeno da će ako sporna odluka o imenovanju Ilije Lasića na poziciju šefa policije u HNŽ-a ne bude povučena uslijediti kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

Sjednica Kluba Bošnjaka uslijedila je dan nakon što su četiri člana Neovisnog odbora, bez nazočnosti bošnjačkih članova, kao konačnu odluku potvrdili Lasićevo imenovanje, i to bez obveznog prethodnog izjašnjavanja Vlade HNŽ o tom pitanju.

Upravo je stoga podnesena kaznena prijava protiv premijera HNŽ-a, jer je u dokumentima naveo ''kako Vlada nema usuglašen stav oko predloženog kandidata'' iako sjednica Vlade nije održana.

S druge strane, ministar unutarnjih poslova, Slađan Bevanda, u intervjuu za portal Bljesak.info ranije je rekao kako su tada najavljene kaznene prijave ''zapravo smiješne''.

''Zakon o unutarnjim poslovima kaže da Neovisno povjerenstvo za izbor i reviziju odabire ravnatelja policije i svoj prijedlog daje na vladu. Ministarstvo unutarnjih poslova je samo medij kojim se taj prijedlog šalje do županijske vlade. I to je ministarstvo uradilo. Vlada je uradila svoj dio posla, vratila dopis do ministarstva, ministarstvo je taj dopis proslijedilo povjerenstvu koje je donijelo konačnu odluku sukladno zakonu i potpuno neovisno. U popratnom pismu sugerirali smo da se primjeni zakon o Unutarnjim poslovima. Povjerenstvo je apsolutno sukladno zakonu donijelo odluku koja je konačna i izvršna. Ovo sve je, u svome izvješću, potvrdio i predstavnik OHR-a koji je nadzirao rad povjerenstva. Tako da su prijetnje kaznenim prijavama potpuno neutemeljene'', rekao je Bevanda.

Na pitanje je li sve po zakonu, Bevanda je rekao kako ''ne postoji nikakva sumnja da je sve urađeno po zakonu''.

''Možda su postojale osnove da se razmotri odgovornost određenih ljudi iz vlade koji su opstruirali izbor ravnatelja policije u zadnjih godinu dana. Oni su izravno utjecali na stabilnost županije, sigurnost građana i javni red i mir'', rekao je u intervjuu za Bljesak.info Bevanda rekavši kako pri tome misli na ministre SDA i SDP-a.

Ključne pozicije 

Komentirajući izbor policijskog komesara, čelnik Hercegovačko-neretvanske SDA, Salko Sokolović, za Bljesak.info rekao je kako u toj stranci smatraju kako je neovisni odbor napravio niz proceduralnih grešaka i preglasavanjem jednog naroda došao do kandidata.

''Stav SDA je taj da iz redna jednog naroda ne mogu biti i ministar i komesar'', rekao je Sokolović za Bljesak.info dodavši kako je Mostar specifičan i kako se to mora poštivati.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a, Aner Žuljević je rekao kako je za SDP neprihvatljivo da dvije ključne pozicije u sektoru sigurnosti obnašaju pripadnici istog konstitutivnog naroda bez obzira o kome se radi.

''Da ne govorim kako bi u ovom slučaju iz istog naroda bili ministar MUP-a, glavni županijski tužitelj i komesar. Ovdje je suštinsko pitanje tko vuče konce iza kulisa, kakva mu je namjera i je li svjestan koliko dalekosežne posljedice ovako nesmotren potez može imati na povjerenje koje se dugo gradi u institucijama HNŽ-a, ''rekao je Žuljević za Bljesak.info.

Čelnik SDP-a u HNŽ-u kaže kako je novi natječaj za ravnatelja policije pokazao da dio Neovisnog odbora ''ne želi obaviti posao na profesionalan i zakonit način nego su očigledno postali produžena ruka pogrešne politike''.

Kopirati
Drag cursor here to close