Nakon dvije godine

Podignuta optužnica zbog pljačke više od tri milijuna eura kod Širokog Brijega

Vijesti / Crna Kronika | 18. 07. 2014. u 11:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke podiglo je optužnicu protiv Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojništva i nesavjesnog rada u službi, a sve to u slučaju pljačke pošiljke novca u iznosu od 3 milijuna 628 tisuća eura i 150 tisuća KM, koja se dogodila početkom listopada u mjestu Dužice kod Širokog Brijega, piše Dnevni list.

Matijević je optužen u svojstvu voditelja Centralnog trezora UniCredit banke, Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Brekalo u svojstvu blagajnika u Centralnom trezoru te banke, a Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke 'Sector security' Banja Luka.

Naime, 5. listopada 2010 godine u jutarnjim satima, Tomislav Matijević je primio telefonski poziv od Fabijana Bakovića koji je tražio hitnu pošiljku od 150.000 KM za potrebe poslovnice UniCredit banke u Livnu. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je, po navodima optužnice, znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika - šifarnika.

Matijević je izdao naređenje djelatnicima Trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kufere, te su iste predali zaštitarima tvrtke 'Sector security' koji su tog dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb u iznosu od 3 milijuna 628 tisuća i 160 eura. Prijenos pošiljke novca bio je najavljen preko graničnog prijelaza Gorica - Vinjani Donji.

Matijević je prethodno dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez nazočnosti blagajnika Brekala koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca, ali je isti to propustio uraditi.

Istivremeno je Mate Karamatić kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke 'Sector security', izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici Trezora, po nalogu Tomislava Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama (3.628.160,00 eura) namijenjenih Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150.000 KM namijenjenih poslovnici UniCredit banke u Livnu, priopćio je Dnevni list.

Međutim, Mate Karamatić je te vreće s iznosom od 150.000 KM iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako je znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima. Tako sastavljen konvoj s novcem krenuo je iz Mostara da bi se u mjestu Dužice kod Širokog Brijega ispred konvoja ispriječilo vozilo Fiat Ducato, a iza konvoja je stalo vozilo Chrysler.

Razbojnici su, očito je, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na regionalnoj cesti R-420 Privalj - Grude u mjestu Dužice. Iz vozila su izašle četiri maskirane osobe naoružane puškama i raketnim bacačem.

Zaštitarima su naredili da izađu iz vozila, a potom vozaču blindiranog kombija naredili da otvori trezor što je isti pod prijetnjom i uradio. Napadači su uzeli platnene vreće u kojima se nalazilo oko 3 milijuna i 600.000 eura, dok su vreće s kovanicama ostavili. Nakon toga su iz pratećeg vozila uzeli i vreće u kojima je bilo 150.000 KM i sve ih ubacili u vozilo Hyundai pripremljeno za bijeg.

Prethodno su napadači kombi vozilo Ducato i Chrysler kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili kako bi se prikrili tragovi, a potom pobjegli u automobilu Hyundai. Naknadno je i to vozilo pronađeno zapaljeno u mjestu Rasno, dok su napadači s novcem pobjegli u nepoznatom smjeru.

Optužnica navedene tereti da su kao supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje kaznenog djela s umišljajem pomogli drugom u izvršenju kaznenog djela razbojništva, a uz to su Matijević, Baković i Brekalo kao odgovorne osobe u FBiH povredom drugih propisa očito nesavjesno postupili u obavljanji svojih dužnosti. Njih trojica se terete i da su u stjecaju počinili i kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close