Abu Džafer

Podignuta optužnica protiv člana ''El Mudžahida'' za ratni zločin u Travniku

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 09:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mirsada Hodžića, zvanog "Abu Džafer", ranije se zvao Abdalla Hany, rođenog 1970. godine u Egiptu, nastanjenog u BiH, ranije osuđivan.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme sukoba između Armije RBiH i HVO-a, na području Travnika, u svojstvu pripadnika posebne jedinice odreda ''El Mudžahid'', pri Trećem korpusu Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Navedeni je optužen da je u listpadu 1993. godine, na području Travnika, u namjeri uzimanja za taoce osoba hrvatske nacionalnosti u cilju razmjene za zarobljene pripadnike odreda ''El Mudžahid“, naoružan, zajedno s drugim osobama, uz prijetnju oružjem, ušao u stan u kojem su živjeli civili hrvatske nacionalnosti, odakle su izveli I.F. i K.P., koje su uz prijetnje po život izveli iz zgrade do vozila u kojem se nalazio još jedan civil hrvatske nacionalnosti I.R., te su otete civile odveli u mudžahedinski kamp u mjestu Orašac, gdje su se nalazila još dva oteta civila D.A. i D.P.

Nakon toga, optuženi je zajedno s drugim osobama mučio i zlostavljao otete civile, nanoseći im snažu tjelesnu i duševnu bol i patnje, kao i tjelesne ozlijede.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, sudjelovao u protuzakonitom uzimanju taoca i zatočenju i pomagao u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli i patnji i mučenju otetih civila, čime je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close