Tužiteljstvo

Podignuta optužnica protiv Bilala Bosnića zbog poticanja terorizma

Vijesti / Flash | 25. 12. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog Bilal, rođenog 9. listopada 1972. godine u mjestu Mrazovac zaselak Šišići, općina Bužim, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, se tereti da je tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirane na području Bosne i Hercegovine, izvan službenih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regiji, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Po navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog poticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena kao teroristička organizacija i grupa, te su sudjelovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od kaznenog djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje sudjeluju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo javno poticanje na terorističke aktivnosti u vezi s kaznenim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close