Izgorjelo i vozilo

Počitelj: Vatrogasci stradali u gašenju vatre

Vijesti / Crna Kronika | 24. 07. 2015. u 11:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva vatrogasca su zahvaćena vatrom, a jedno vatrogasno vozilo je uništeno prilikom gašenja požara, koji je od 9.40 sati u četvrtak navodno podmetnut na lokalitetu Počitelja, Ševaš Brda, Strmac-Krčevina i Veledarove kuće.

Požar je, nošen jakim vjetrom, zaprijetio obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, navodi Županijski operativni centar Civilne zaštite HNŽ-a.

Kako je za Bljesak.info rekao Petar Krndelj, voditelj Službe civilne zaštite općine Čapljina u kratkom roku požar je progutao desetine hektara površine i zaprijetio obiteljskim kućama, plastenicima i ostalim nasadima voća i povrća.

''U kratkom roku angažirane su sve raspoložive snage i materijalno-tehnička sredstava Protupožarne postrojbe Čapljina, tako da su kuće obranjene od vatrene stihije, koja je držana pod kontrolom sve do 15.00 sati, kada je zbog promjene strujanja vjetra vatrena stihija izmaknula kontroli, nakon čega je došlo do oštećenja i nagorijevanja jednog vatrogasnog vozila te tjelesnih ozljeda dvojice vatrogasca PP Čapljina'', rekao je Krndelj.

Dodao je kako je istovremeno s osmatračnice koja se nalazi na brdu Gradina primijećeno kako nepoznata osoba na nekoliko lokacija u razmaku od 20 minuta podmeće požare, pa je stoga zatražena pomoć vatrogasaca iz Mostara, Čitluka i Stoca, a angažirano je i dostavno vozilo Javnog komunalnog poduzeća Čapljina.

''Mještani su u velikom broju priskočili u pomoć te tako zajedno sa vatrogascima uspjeli požar oko 20.00 sati staviti pod kontrolu, dok se nadziranje opožarenog područja nastavilo sve do jutarnjih sati. Zbog namjerno podmetnutih požara po zahtjevu Službe civilne zaštite Čapljina pozvani su inspektori MUP-a HNŽ koji su sa pripadnicima Kriminalističke postrojbe Čapljina izašli na teren i popisali ukupnu štetu te izuzeli dokaze kako bi pokrenuli istragu o osobi koja je podmetnula požare'', rekao je za Bljesak.info Krndelj. 

Kako se navodi, obiteljske kuće Počitelja, Strmca i Krčevina uz velike napore su obranjene. Prilikom intervencije dva vatrogasca zahvaćena vatrenom stihijom su ozlijeđena i prevezena u hitnu službu Doma Zdravlja Čapljina.

Kako nam je potvrđeno, radi se o, na sreću, lakšim tjelesnim ozljedama. 

Zatražena je pomoć od PVJ Mostar i VD Stolac i Čitluk, te Komunalnog poduzeća Čapljina.

''Zbog siline vjetra požar je ugašen tek oko 23.00 sati, spašene su kuće kao i gospodarski objekti, nema otvorenog plamena ali vatrogasci i dalje nadziru požarište'', navodi Civilna zaštita HNŽ-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close