Mučenja

Počelo suđenje za zločine u Livnu

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 20:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH je počelo suđenje Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću za zločin počinjen nad srpskim civilima na području Livna. Prema optužnici u 29 točaka, Andabak i Jašarević su zatvarali, mučili i ubijali, dok je Velagić mučio srpske civile koji su 1992. godine bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Ivan Goran Kovačić'.

Prema optužnici, Andabak je od svibnja do srpnja 1992. godine bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, a od srpnja 1992. godine zapovjednik Druge bojne Vojne policije HVO-a, dok je Jašarević bio njegov zamjenik, a Velagić pripadnik krim-službe Vojne policije HVO-a u Livnu.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od travnja do rujna 1992. godine, čiji je cilj bilo nasilno trajno premještanje srpskog stanovništva s područja Livna.

Andabak i Jašarević su, kako je navedeno, kao nadređeni sudjelovali i omogućavali pripadnicima Vojne policije HVO-a da sudjeluju u premlaćivanjima, isljeđivanjima, raznim vidovima mučenja i ubojstvima civila zatvorenih u školi 'Ivan Goran Kovačić'.

Nekoliko zatvorenika je preminulo od posljedica mučenja, a u optužnici se navodi da su njihova tijela pronađena naknadno, ali spaljena. Tužiteljica Lejla Konjić je rekla da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 86 svjedoka, jednog vještaka sudske medicine, čitanjem iskaza dvojice preminulih svjedoka, te uvođenjem 123 materijalna dokaza.

Konjić je naglasila da će svjedoci detaljno opisati mučenja kojima su bili izloženi u školi 'Ivan Goran Kovačić', ali i svakodnevne pretrese i privođenja kako u školu, tako i u prostorije policije. Ona je istaknula da je oko 300 srpskih civila bilo zatočeno u školi.

Bajro Čilić, branitelj Andabaka i Jašarevića, rekao je da će dokazati da su se njegovi branjenici nalazili na dnu hijerarhijske ljestvice, te da 'nisu bili na nivou gdje se odluke donose'.

On je naglasio i da je u to vrijeme sigurnosna situacija bila teška i da je 'Vojna policija morala nekom stati na put'. Obrana trećeoptuženog je kazala da neće iznositi uvodnu riječ, te da će se o dokazima očitovati nakon Tužiteljstva. Nastavak suđenja će naknadno biti zakazan, naveo je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close