prvo ročište

Počelo suđenje optuženima za brodolom u kojem je stradao i dječak Aylan Kurdi

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 11:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U turskom gradu Bodrumu danas je počelo suđenje dvojici uhićenih Sirijaca koji su optuženi za krijumčarenje migranata i svjesno uzrokovanje smrti više osoba, među kojima je bio i dvogodišnji dječak Aylan Kurdi, čije beživotno tijelo je početkom rujna prošle godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora, javlja Anadolija.

Turska policija jutros je u oklopnim vozilima i uz pojačane mjere sigurnosti iz zatvora dovezla osumnjičene Sirijce Muwafaku Alabasha i Asema Alfrhada u prostorije Kaznenog suda u Bodrumu, gdje je počelo prvo ročište u procesu koji se pred turskim pravosuđem protiv njih vodi.

Oni su optuženi za krijumčarenje migranata i svjesno uzrokovanje smrti više osoba. Tužiteljstvo traži izricanje zatvorskih kazni u trajanju od po 35 godina.

Usporedo s tim, u odvojenom postupku se vodi istraga o umiješanosti još šest krijumčara u organiziranje tragičnog transporta migranata preko Sredozemnog mora. Riječ je o četiri Sirijca i dva turska državljanina.

Brod s 14 sirijskih izbjeglica potonuo je u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i dvogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu nade k Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close