Stigla pomoć

Počela evakuacija ugroženog stanovništva, vojska stigla u pomoć

Vijesti / Svijet | 15. 05. 2014. u 13:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje u Zavidovićima i Maglaju je strašno! Mnogi građani su u očaju. Pozivam sve raspoložive snage civilne zaštite, policije, vojske, a i građane volontere, da se uključe u spašavanje prvenstveno ljudskih života''.

Tim riječima je zastupnik u Federalnom parlamentu Jasmin Duvnjak, koji se javio iz Zenice u kojoj je zbog poplava također teško, opisao današnje stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Iako su danas helikopteri Oružanih snaga BiH počeli s evakuacijom u Maglaju, prizemljeni su radi vremenskih neprilika, a vojska u pomoć pristiže i kopnom. 

Svi raspoloživi resursi Oružanih snaga BiH angažirani su radi pružanja pomoći stanovništvu najugroženijih područja.

Kako je Agenciji Fena rečeno u Ministarstvu obrane BiH, uz ljudstvo, u funkciju pomoći stanovništvu stavljeni su helikopteri, čamci, kamioni i druga sredstva.

Vlada Federacije BiH je danas na telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH.

Na samom ulasku u Maglaj napravilo se jezero

''Upravo traje evakuacija životno ugroženih 15 stanovnika iz Općine Doboj-Jug. Spasitelji su se uspjeli probiti do njih. Trenutni prioritet je evakuacija 15 radnika iz Fabrike Natron u Maglaju koji su tamo već dva dana'', potvrdio je Agenciji Feni ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić.

On i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pokušali su danas popodne ući u Maglaj, ali bezuspješno.

''Na samom ulasku u Maglaj napravilo se jezero. Nakon toga pokušali smo da se probijemo do Zavidovića, ali i tamo je prekinuta putna komunikacija. Pokušali smo se probiti i do Zenice, ali pored mjesta Nemila je ogroman odron. Bukvalno je pola brda i šume na putu'', naglasio je Mašić.

Mašić je dodao je, prema njegovim saznanjima, u blizini odrona zatrpan i jedan šleper.

''Trenutno smo i mi blokirani između Nemile i Žepča i ne možemo se kretati ni u jednom pravcu. Ono što smo vidjeli na putu prema Maglaju je vrlo zabrinjavajuće'', dodao je.

Istakao je da je primarni cilj zaštita ljudskih života.

Što se tiče Nemile, kazao je Mašić, stanje nije toliko kritično.

Općina Živinice komunikacijski odsječena od drugih općina

Izlijevanjem rijeka Gostelje, Oskove i Spreče stanje se pogoršava iz sata u sat, tako da je općina Živinice trenutno komunikacijski odsječena od drugih općina.

Poplavljeni su mnogi stambeni objekti, a iz najugroženih područja vrši se evakuacija stanovništva.

Stanje je dramatično.

Zbog obilnih padalina koje su zahvatile područje općine Živinice načelnik općine Hasan Muratović proglasio je stanje prirodnih nesreća od poplava i klizišta.

Stanje u Visokom stabilnije, ohrabruje solidarnost građana

Situacija na području općine Visoko kad su u pitanju poplave i rast vodostaja rijeka Bosna i Fojnica u proteklih nekoliko sati se smirila. Putna komunikacija na relaciji Visoko-Sarajevo i Visoko-Zenica ponovo je uspostavljena.

U tijeku dana evakuirano je 12 obitelji na četiri lokaliteta na području općine. Evakuirani su mještani naselja Moštre, Dobrinje, B. Mahale i stanari stambenog objekta kolektivnog stanovanja u gradu.

Načelnica Općine Amra Babić, komandant Općinskog štaba Civilne zaštite, za Agenciju Fena je kazala da je evakuiranim građanima osiguran smještaj i osnovne životne namirnice, a da posebno ohrabruje što su drugi građani nudili smještaj evakuiranim mještanima.

Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo pomoć međunarodnih organizacija

Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je pomoć međunarodnih organizacija u BiH, prvenstveno, radi osiguranja dovoljnog broja čamaca, neophodnih za evakuaciju stanovništva s poplavljenih područja.

Pozivu za pomoć dosada su se odazvale UNDP, USAID i organizacija "Save the Children", koji su iskazali spremnost da sudjeluju u nabavci čamaca, a s obzirom na to da je trenutno najprioritetnije djelovati na planu spašavanja ljudi koji su ostali "zarobljeni" u vlastitim kućama, rečeno je Agenciji Fena u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Prema raspoloživim podacima, trenutno je uslijed poplava najsloženija situacija na području općina Maglaj, Doboj, Doboj-jug i Zavidovići, odakle, zasada, stiže najviše poziva za pomoć. Jutros je bila kritična situacija u Šekovićima, a stanje se pogoršava i u Olovu, Bijeljini i Janji.

Pomoć ovom ministarstvu ponudili su dobrovoljci-rafteri iz Bihaća i Konjica, koji su izrazili spremnost da s ljudstvom i opremom sudjeluju u evakuaciji stanovništva s ugroženih područja.

UslIjed poplava širom BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH jutros je zatražilo i pomoć Snaga Europske unije (EUFOR), koji su stavili "na raspolaganje" 20-tak kamiona i 60 ljudi.

Kod Bijeljine pod vodom više od 3.000 kućanstva

Uslijed poplava najkritičnija situacija na teritoriji Grada Bijeljina je u Mjesnoj zajednici Janja u kojoj je poplavljen i novi i stari dio naselja te u mjesnim zajednicama Čađavica, Vršani, Pučile/Puhare, Kojčinovac, Obarska, Suvo Polje, Amajlije, koje su u cjelini ili najvećim dijelom poplavljene.

Po vodom je više od 3.000 kućanstava, od čega samo u Janji više od 2.000, potvrđeno je iz gradske Civilne zaštite Bijeljina.

U ovim mjesnim zajednicama djeluju timovi za spašavanje na vodi sa čamcima koji evakuiraju stanovništvo, prije svega dijalizne i nepokretne bolesnike, djecu i stare osobe.

Vodostaj na brani Modrac svakog sata raste 16 centimetara

Prema najnovijim podacima Federalnog operativnog centra Civilne zaštite, teška situacija je na brani Modrac, gdje vodostaj svakog sata raste 16 cm.

Razina vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta jutros je iznosio 555 cm, a kritična točka je 300 cm, kada se poduzimaju redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaj rijeke Spreče na ovom mjestu od jutros je porastao za 30 cm.

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona jutros proglasila stanje prirodne i druge nesreće izazvano poplavama i klizištem na području županije, u tijeku su aktivnosti na angažiranju i traženju pomoći vojske od strane KUCZ Tuzla.

Danas je stanje prirodne i druge nesreće proglašeno i u općinama Kalesija, Banovići i Teočak.

Još oko 70 osoba čeka na hitnu evakuaciju u Živinicama jer je rijeka Spreča u nekim stambenim objektima potopila prvi sprat.

Vodostaj rijeke Bosne u blagom je porastu

Za smještaj evakuiranih predviđene su dvije lokacije na lijevoj obali Bosne - u Hotelu "Kristal" i Sportskoj dvorani, dok je na desnoj strani predviđena evakuacija u Prvu osnovnu školu.

Vodostaj rijeke Gostović je visok te je poplavljeno na više mjesta, na 7., 8. i 10. kilometru uzvodno. Poplavljene su kuće, vikendice, usjevi i plastenici. U prekidu je lokalni put prema Mahoju u mjestu Ornice (8. kilometar uz rijeku Gostović).

U prekidu je isporuka električne energije svim selima uz rijeku Krivaju te naseljima Alići, Mećevići i Hajderovići, kao i ulici Pinkasa Bandta.

Za evakuirane osobe pripremljeni su obroci hrane i pitka voda.

Federalni štab Civilne zaštite trenutno ima informaciju o pojavi klizišta u mjestu Dragovac-Vučjak, gdje je voda odnijela propust a tokom jučerašnjeg dana evidentirano je klizište koje je u međuvremenu sanirano u mjestu Brezik.

Rijeka Bosna je u naselju Dolina poplavila dvadesetak kuća i odnijela most koji povezuje Dolinu i Mećeviće. Rijeka je odnijela i most u Zavidovićima.

Na području općine Breza rijeka Stavnja izlila se noćas na lokalitetima Bate, Bulbulušići, Kahve, Podžupča te poplavila stambene objekte, u većini slučajeva prizmene dijelove, te ušla u nekoliko kuća. u Varešu je aktivirano nekoliko klizišta.

Bilo je i nekoliko evakuacija stanovništva koje živi u neposrednoj blizini Stavnje.

Helikopterom prevezena pacijentica iz Doboja

Teško ozlijeđena žena iz Doboja, s frakturom lubanje, prebačena je danas helikopterom iz Doboja u Klinički centar u Banjoj Luci.

Žena je ozlijeđena u prometnoj nesreći u Doboju, koji je potpuno ugrožen uslijed poplave i vode koja prodrla u gradsku zonu.

U tom gradu isključena je električna energija i voda, a teško se uspostavljaju i mobilne veze.

Pacijentica iz Doboja je zbrinuta u Klinici za kirurgiju, a direktor banjalučkog Kliničkog centra Duško Račić rekao je u izjavi novinarima da je ova ustanova spremna pružiti svu medicinsku pomoć stanovništvu dobojske regije.

Vodostaj Bosne kod Doboja i dalje raste

Uslijed velikih količina padalina u prethodnih dva dana, rijeka Bosna kod Doboja i dalje raste.
Vodostaj te rijeke porastao je više od šest metara u prethodna 24 sata i prema promatranju od 15.00 sati iznosi 700 centimetara, što je najveći vodostaj ikad zabilježen na hidrološkoj stanici Doboj, potvrđeno je u Hidrometeorološkom zavodu RS-a.
Doboj je potpuno pod vodom, nema struje ni vode.
I vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj kod Zvornika u 12.00 sati iznosi 592 centimetara i u porastu je.

Kopirati
Drag cursor here to close