Napetosti oko Donjecka

Pobunjenici srušili dva borbena zrakoplova ukrajinske vojske

Vijesti / Flash | 23. 07. 2014. u 12:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva tijela žrtava srušenog malezijskog Boeinga 777 na letu MH17 tek su napustila Ukrajinu, a vojne operacije ukrajinske vlade protiv proruskih separatista su nastavljene svom silinom.

Agencija AFP javlja, pozivajući se na vojne izvore ukrajinskih vlasti, da su srušena dva borbena zrakoplova na istoku te zemlje. Nije poznato kako su srušeni.

Iz Kijeva je priopćeno da su dva Suhoja oborena oko 13:30 po lokalnom vremenu iznad područja oko brda Saur-Mogila, vrlo važne strateške pozicije u regiji oko Donjecka, vrlo blizu granice sa Rusijom.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Aleksej Dmitraškovski je rekao da u tim avionima lete po dva čovjeka. Radilo se o Su-25 tipu zrakoplova.

Drugi vojni glasnogovornik, Vladislav Seleznev rekao je da su se piloti uspjeli spasiti katapultiranjem nad područjem pod nadzorom ruskih separatista.

Igor Strelkov, koji zapovijeda pobunjeničkim trupama u Donjecku, rekao je da su separatisti srušili jedan zrakoplov te da je pilot iskočio.

Vlasti u Kijevu za obaranje dvaju svojih vojnih letjelica na istoku Ukrajine okrivile su Moskvu.

- Dva naša zrakoplova su pogođena na visini od 5.200 metara. Prema prvim informacijama, projektili su ispaljeni s ruskog područja - navelo je ukrajinsko Vijeće nacionalne sigurnosti i obrane u priopćenju.

Moskva zasad nije reagirala na ove optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close