'Kućni tip'

Pljačka Središnje banke: 600 tisuća KM dao prijateljima, rođacima i kolegama zaposlenim u banci

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 16:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pljačku novca iz trezora Središnje banke Bosne i Hercegovine, koju je počinio njen zaposlenik Nedžad Bajraktarević i koja je tek nedavno otkrivena iako je trajala godinama, prate brojni bizarni detalji, a moguće je da je država na ovaj način oštećena za više od 800 tisuća eura, prenose u petak lokalni mediji.

Sud BiH je, na zahtjev državnog odvjetništva koje vodi istragu o cijelom slučaju, Bajraktareviću, uhićenom u srijedu, odredio jednomjesečni pritvor kako ne bi utjecao na svjedoke ili uništio dokaze.

Tužitelj Ismet Šuškić zapravo nije siguran koliko je novaca uopće ukradeno.

"Činjenica je da je on (Bajraktarević) priznao kako je pronevjerio 600 tisuća konvertibilnih maraka (oko 300 tisuća eura), no moje su sumnje da je iznos mnogo veći, možda čak i 1,6 milijuna KM (818 tisuća eura)", izjavio je tužitelj Šuškić na ročištu za određivanje pritvora kako ga citira "Oslobođenje".

Policija i tužitelj za sada su uspjeli otkriti što se dogodilo s polovicom iznosa čija je krađa potvrđena.

Bajraktarević je, po navodima tužitelja Šuškića, izjavio kako je iznos od oko 300 tisuća KM (oko 150 tisuća eura) dao "prijateljima, rođacima i kolegama zaposlenim u banci".

O ostatku ukradenog novca on se pak "nije mogao izjasniti", no kazao je kako je spreman 300 tisuća KM vratiti Središnjoj banci i to tako što će prodati nekretnine koje posjeduje.

Bajraktarevićeva supruga istodobno tvrdi kako je u takvoj neimaštini da nema novaca ni platiti redovite kućne račune, a uz to joj valja izdržavati četvoro malodobne djece.

"Nisam ni marku vidjela od tog novca, a on je priznao krivnju", kazala je supruga čije ime nije objavljeno.

Dodala je kako je Bajraktarević zapravo bio "kućni tip" te kako joj nije jasno zbog čega bi mu uopće trebao toliki novac.

Bajraktarević je istražiteljima priznao kako je u razdoblju od 2012. do 2014. godine iz trezora Središnje banke jednostavno uzeo 600 tisuća KM u nekoliko navrata.

Kao referent za gotovinske transakcije on bi uzeo novčanice u apoenima od po 200 KM, a na police gdje je trebao stajati pravi novac ostavljao bi obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je stavljao vrpce i svoj potpis.

Policijskim su očevidom na ovim vrpcama su pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prijevare stoji Bajraktarević.

Snimke video nadzora navodno nisu bile od velike pomoći, jer su kamere u takvim situacijama bile isključene.

Policijski su istražitelji, kako prenosi Hina, u sklopu istrage saslušali četrnaest osoba, među kojima je i guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić.

On je pak ranije naložio suspenziju devet zaposlenih u banci.

Iako su iz Središnje banke BiH naveli kako su sami otkrili krađu i to temeljem internog nadzora, ostalo je nejasno kako je bilo moguće krasti novac dvije godine prije nego što se to otkrije.

Mediji sugeriraju kako to dokazuje da su tijekom dvije godine provjere obavljane tek rutinski, odnosno da nitko nije brojao koliko novca doista ima u trezoru.

"Nemam što kriti. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman vratiti novac, čelnici u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili", kazao je Bajraktarević na sudu zatraživši da ga se pusti na slobodu kako bi dio novca vratio.

Kopirati
Drag cursor here to close