Doznajemo

Plinska boca pred džamijom: Posušaci i Švicarci privedeni u policiju

Vijesti / Flash | 15. 08. 2015. u 16:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako doznaje portal Bljesak.info policija u Tomislavgradu privela je nekoliko osumnjičenih osoba za postavljanje plinske boce pred džamiju u selu Omerovići te za razbijanje stakala na automobilu i stambenom objektu.

Prema informacijama do kojih smo došli, u PU Tomislavgrad privedeno je nekoliko osoba u dvadesetim godinama iz Posušja, a među privedenima su i državljani Švicarske.

Oni su se rano jutros, oko 5.30 sati dovezli pred džamiju u duvanjskom selu te iznijeli plinsku bocu, nakon čega su je postavili pred ulaz u dvorište džamije i iz boce pustili plin.

Prema policijskom izvješću nakon toga su, uz galamu i psovku, bocom razbili su staklo na vozilu jednog mještanina te drvetom na drugom vozilu. Nakon što se okuplio više mještana sela Omerovići, skupina od, kako doznajemo 7-8 mladića, udaljila se u pravcu magistralnog puta Tomislavgrad – Posušje prilikom čega su bocom razbili prozorsko staklo na prizemlju jedne obiteljske kuće.

Kako portal Bljesak.info doznaje, jedan od počinitelja se sam predao policiji u Posušju da bi nakon toga uslijedila uhićenja ostalih mladića među kojima su, kako navodi naš policijski izvor, i švicarski državljani porijeklom iz Posušja.

Jednog od počinitelja pak je oko 6.30, nakon dojave o izgredu duvanjskih kolega, zaustavila posuška policija te su ga nakon privođenja predali u PU Tomislavgrad.

MUP Zapadnohecegovačke županije priopćio je kako su odmah po zaprimljenom saznanju policijski službenici PU Posušje su pojačali kontrolu prometa te su oko 6.30 sati zaustavili vozilo Opel Astra, sive boje s kojim je upravljao T.P. (28) nastanjen na širem području općine Posušje.

''Isti je priveden u PU Posušje gdje je lišen slobode, nakon čega je u 8.30 sati s navedenim vozilom predan da daljnje postupanje policijskim službenicima PU Tomislavgrad. Dana 15.8.2015.godine u 10.40 sati PU Posušje je zaprimilo dopis od PU Tomislavgrad da se za potrebe daljnje istrage pronađu i liše slobode još tri osobe koje bi se mogle nalaziti na području općine Posušje, a koji se dovode u vezu gore navedenim događajem'', navodi u priopćenju MUP ZHŽ-a. 

Policija još uvijek vrši istražne radnje.

Na sve je reagirala i Stranka demokratske akcije te je najoštrije je osudila jutrošnji ''vandalski napad ''na džamiju kao i ''zastrašivanje Bošnjaka i uništavanje njihove imovine''.

SDA zahtijeva od nadležnih institucija da što prije identificiraju i privedu pravdi počinioce tog napada.

"Od općinskih, županijskih, federalnih i državnih organa vlasti tražimo da poduzmu konkretne mjere kako bi se pružila adekvatna zaštita povratnicima", istaknuto je u priopćenju SDA.

Priopćenjem se oglasilo i Mostarsko muftijstvo podsjetivši na nedavno ispisivanje grafita u Mokronogama. 

Podsjećamo, nedavno je u Tomislavgradu obilježena 22. obljetnica ubojstva devet Bošnjaka u selu Mokronoge. Za taj zločin osuđen je Ivan Baković koji je potom preminuo u zatvoru. 

Kopirati
Drag cursor here to close