Hercegbosanska županija

Plenković u Livnu najavio još veću pomoć Hrvatima BiH

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 15:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u utorak u Livnu kako njegov posjet BiH potvrđuje činjenicu da je BiH Hrvatskoj najvažnija prijateljska susjedna država s kojom razvija izvrsne odnose i s kojom želi unaprijediti gospodarsku suradnju i politički dijalog uz rješavanje otvorenih pitanja.

''Također, kao odgovorna država, dajemo potporu Hrvatima kao konstitutivnom ravnopravnom narodu u BiH. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji ured za Hrvate izvan RH, kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte kako bi na vrlo operativan način poduprli identitet i omogućili razvoj i ostanak Hrvata u BiH'', kazao je hrvatski premijer koji dvodnevni posjet BiH započeo u Livnu.

U obnovi strateških objekata kroz protekle tri godine u Livno je uloženo oko 6 milijuna kuna, a kako je istaknuo Plenković na konferenciji za novinare, u budućnosti će se nastojati povećati ta sredstva.

Govoreći o demografskoj politici u Hrvatskoj kazao je kako je ona jednako značajna kao i u BiH. Hrvata, po njegovim riječima, nakon popisa iz 2013. godine ima 15 posto, odnosno oko 535 000, te prema tome "moramo učiniti sve da se omogući i uključivanje na tržište rada jer bez toga je teško opstati u određenim krajevima".

Kada je riječ o projektima koji su posebno relevantni za Hercegbosansku županiju, Plenković je naveo mogućnosti dizanja kategorizacije graničnih prijelaza, prvenstveno Kamenskog i Vaganja čime bi se trebalo naći cjelovito rješenje i podrška u razvoju gospodarstva toga kraja.

Hrvatskoga su premijera u Livnu dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima i načelnik općine Livno Luka Čelan.

Predsjedavajući Čović rekao je kako u dogovoru s RH želi ojačati Hrvate u BiH kroz posebnu demografsku strategiju.

'''Mi želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Republici Hrvatskoj pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promijeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju kako bi revitalizirali ovaj prostor'', kazao je Čović.

Uz Plenkovića, Livno su posjetili i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Nakon sastanka održanog u zgradi općine, visoki uzvanici obišli su završne radove na Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu kojoj je Vlada RH prije dvije godine donirala sredstva za rekonstrukciju dotrajalog krovišta škole u vrijednosti od 600 000 kuna.

Livanjski načelnik Luka Čelan zahvalio je hrvatskom premijeru za svu pomoć koja je pružena općini Livno proteklih godina, kao što je razvoj bolnica i škola te otvaranje hrvatskog konzulata na području Livna.

Na sastanku je riječi bilo i o pitanju naknade za Buško jezero i dva granična prijelaza - Kamensko i Vaganj.

''Što se tiče naknade HEP-a za iskorištenost vode iz Buškog jezera, općina Livno i Tomislavgrad nisu zadovoljni dosadašnjim načinom i visinom naknade te se nadamo da će se to kroz postojeći zakon izmijeniti i vršiti pravičnija isplata, budući da tu vodu trenutno koriste tri hidrocentrale na teritoriju RH'', kazao je Čelan.

Po njegovim riječima, za proteklu godinu općina Livno je dobila 600 000, dok je Tomislavgrad dobio 900 000 maraka što je, kako je naveo, sigurno vrlo malo s obzirom na površinu Buškog jezera i količinu vode koja ide u sustav RH.

Kopirati
Drag cursor here to close