U Predsjedništvu

VIDEO | Plenković obećao zalaganje za ravnopravnost Hrvata

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin europski put koji jedini jamči koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine'', naglasio je hrvatski predsjednik vlade Andrej Plenković nakon susreta s Predsjedništvom BiH.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su Plenkovića te su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja suradnje dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Upoznali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napretku puta naše zemlje k euroatlantskim integracijama. Naglasili su da je BiH opredijeljena očuvanju pozitivnog trenutka procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za razdoblje 2015-2018., a u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017.godine.

Snažan impuls

Također, istakli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU moglo, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti Zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika BiH od strane Europske komisije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku i pomoć koju je Republika Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Europskoj uniji, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. U tom kontekstu članovi Predsjedništva su i osobno zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na njegovoj ulozi za vrijeme njegova mandata europarlamentarca na aktivnom sudjelovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o BiH, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti nove hrvatske Vlade u pitanju. Također je istaknuo kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, ali uz jasno poštivanje europskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Sugovornici su istakli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove, na najvišoj razini dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, koja su od obostranog interesa kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko –pravnih i radno-pravnih odnosa, te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

Sastanku su prisustvovali u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića savjetnica Mira Pekić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić i veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

Sami sebi pomoći

Plenković se susreo i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, koji je nakon susreta istaknuo očekivanje da će dobro poznavanje prilika u BiH, znanje i iskustvo iz Europskog parlamenta novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade pretočiti u djelovanje i potporu BiH.

''Danas smo ponovo potvrdili nove informacije i podršku BiH da 'pođe' u Europu, te kako bi se stvorili zakoni gdje bi svi bili jednakopravni na prostorima BiH'', kazao je kardinal Puljić i dodao je kako je potrebno stvoriti strukturu države BiH u kojoj će se svaki građanin osjećati jednakopravan pred zakonom, naglasivši ''kako moramo sami sebi pomoći, da bi nam drugi mogli više pomoći''.

''Zato očekujem od nas samih u BiH, hrvatske Vlade, a i drugih partnera u vlasti da stvorimo takvo ozračje u kojem će nam i drugi radije pomoći'', poručio je kardinal.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ovom prilikom nije dao izjavu za medije, a susretu s kardinalom Vinkom Puljićem prethodio je susret i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" u Sarajevu Franjo Topić kazao je da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, prilikom današnje posjete ovom kulturnom društvu, obećao veću podršku za "Napredak", kao i za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s Plenkovićem, predsjednik "Napretka" ga je informirao o njihovim rezultatima rada, tako da je sada, kako je rekao Topić, hrvatski premijer dobio veći uvid u rad Društva te njegov značaj i ulogu.

- "Napredak" ne promiče samo kulturu Hrvata u BiH, nego i kulturu iz Hrvatske - istakao je Topić, dodajući da, osim 16 podružnica koje imaju u Hrvatskoj, "Napretkova" središnjica i podružnice dovode brojne zborove, orkestre i autore iz Hrvatske u BiH.

Tako da, naglasio je, "Napredak" riječju i djelom predstavlja hrvatski narod iz obje zemlje.

Također, dodao je Topić, ovo kulturno društvo pomaže da bosanskohercegovački građani, mediji i međunarodna zajednica "gledaju ljepše" cijeli hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

- "Napredak" ima, za mnoge, sa strane gledano, teško shvatljiv ugled i veliku medijsku promociju u BiH, a bilo bi dobro kada bi imao i bolji medijski tretman u Hrvatskoj - kazao je predsjednik "Napretka" u razgovoru sa hrvatskim premijerom.

Topić je ovom prilikom zamolio Plenkovića za bolji tretman "Napretka" u Hrvatskoj, ali i bolji tretman od hrvatske vlasti u BiH, što je predsjednik Vlade Hrvatske i obećao.

"Ponekad netko gleda "Napredak" kao folklornu skupinu, a ne kao 64 podružnice od kojih neke rade više nego državne institucije. "Napredak" je na ponos svim Hrvatima", naglasio je predsjednik ovog kulturnog društva.

Plenković, kojem je ovo prvi službeni put kao premijera Hrvatske, prije sastanka s predsjednikom "Napretka" prošetao je užim centrom Sarajeva u društvu svojih saradnika i bh. zvaničnika, između ostalih, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Nakon Sarajeva predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, zajedno s brojnim timom suradnika i ministara u Vladi, posjetio je danas Kiseljak.

Plenković se u Kiseljaku sastao s dužnosnicima ove srednjobosanske općine kao i hrvatskim predstavnicima u vlasti Srednjobosanske županije. Domaćini u Kiseljaku su mu bili načelnik općine Mladen Mišurić Ramljaka, predsjedatelj Sabora SBŽ Josip Kvasina te ministar zdravstva i predsjednik ŽO HDZ BiH SBŽ Nikola Grubešić. Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u središnjoj Bosni te projektima Ureda za pomoć Hrvatima izvan RH koji se realiziraju na ovom području.

''Posjetom Kiseljaku željeli smo poslati jednu političku poruku o položaju Hrvata u središnjoj Bosni koja će konkretizirati kroz projekte Ureda za pomoć Hrvatima izvan RH. Kako nas je izvjestio predstojnik Ureda Zvonko Milas takvih projekata ovdje već ima, a ako govorimo konretno o Kiseljaku, posebno me raduje činjenica da Vlada RH sufinancira gradnju Doma za stare i nemoćne kojeg gradi Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Raduju me i drugi brojni projekti koji se realiziraju u ovoj općini, posebno oni za djecu i mlade'', izjavio je hrvatski premijer.

Na posjetu Kiseljaku zahvalio mu se načelnik Mišurić Ramljak.

''Upoznao sam hrvatskog premijera sa stanjem u Kiseljaku i projektima koje su i tijeku i koje planiramo realizirati'', izjavio je Mišurić Ramljak.

Uz hrvatske političke dužnosnika hrvatskog premijera pozdravili su i brojni Kiseljačani koji su ga ispratili pljeskom ispred zgrade općine u kojoj je održan sastanak. Plenković je prvi hrvatski premijer koji je posjetio Kiseljak.

Kopirati
Drag cursor here to close