Granica

Plenković kaže da hrvatske stranke stoje iza izlaska iz arbitraže

Vijesti / Politika | 14. 09. 2017. u 20:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u četvrtak nakon sastanka sa stranačkim čelnicima kako sve hrvatske parlamentarne stranke stoje iza odluke o izlasku iz kompromitiranog arbitražnog procesa o hrvatsko-slovenskoj granici te da je postignuto razumijevanje kako je sa Slovenijom nužno nastaviti bilateralne razgovore o granici.

Plenković je prije susreta s čelnicima parlamentarnih stranaka rekao kako je sazvao sastanak o rješavanju problema sa Slovenijom da bi "u duhu dobrosusjedstva" pronašli rješenja koja će biti na tragu "mudre, stabilne, pouzdane politike vođene proteklih mjeseci".

"Zadovoljan sam da postoji visoki stupanj razumijevanja među političkim strankama u Hrvatskoj o pristupu i načinu rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom", rekao je na konferenciji za novinare nakon razgovora u Banskim dvorima na kojima je zatražio podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

Sve parlamentarne stranke stoje iza odluke Hrvatskog sabora o izlasku iz kompromitiranog arbitražnog procesa, rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Druga važna stvar je ta da je postignuto razumijevanje kako je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici na kopnu i moru, ali i drugim otvorenim pitanjima, rekao je Plenković.

Najavio je da će se ovakva vrsta dijaloga s parlamentarnim strankama voditi periodično, jer je potrebno da u tomu sudjeluju i stranke u oporbi.

Premijer je u više navrata ponovio da je Slovenija Hrvatskoj "prijateljska" susjedna zemlja s kojom dijeli članstvo u nizu organizacija.

U tom duhu u svim razgovorima sa slovenskim kolegama "nastojimo kreirati konstruktivnu atmosferu gde ćemo izbjeći bilo kakvo povisivanje tonova ili u našoj ili slovenskoj atmosferi", rekao je.

"Racionalan, smiren, razborit dijalog" vođen je i proteklih mjeseci, istaknuo je Plenković i podsjetio da je u travnju u tom duhu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom dogovoren prelazak sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole, slijedom stupanja na snagu revidiranog schengenskog zakona.

"Taj dogovor (politički) kasnije je proveden na razini ministarstava unutarnjih poslova i rezultirao je protokom putnika, dolazaka turista u Hrvatsku na način da je turistička sezona ove godine bila najuspješnija otkad je neovisne Hrvatske", a "70 posto gostiju" dolazi cestovnim pravcem, rekao je.

Ta činjenica pokazuje da dvije zemlje mogu pronalaziti rješenja "zrela, korisna i na obostrano zadovoljstvo", smatra Plenković.

Ponovio je da sastanak s Cerarom očekuje pošto se vrati iz New Yorka s godišnjeg zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Plenković uvjeren u uspjeh bilateralnih pregovora sa Slovenijom

Premijer je na novinarska pitanja višekratno odgovarao da je uvjeren u uspjeh bilateralnih pregovora, bez obzira na to što slovenska strana inzistira na provedbi arbitražnog sporazuma.

Dok je u četvrtak u Zagrebu trajao Plenkovićev razgovor sa stranačkim prvacima, u Ljubljani je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da bilateralni dogovor nije potreban jer postoji arbitražna presuda.

Za Erjavca je i neprihvatljiv eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare. Hrvatski dnevnici u četvrtak su objavili da će premijer predložiti da se u bilateralni sporazum ugradi poseban režim za hrvatske ribare.

Plenković je na izričito novinarsko pitanje na konferenciji rekao da će hrvatski ribari imati jednaka prava kao i dosad.

"Izrazito je važno da nema nikakvih jednostranih poteza s bilo koje strane", rekao je te nastavio "tražit će se pragmatična rješenja koja našim ribarima daju sva ona prava koja imaju u ovom trenutku i koja na bilo koji način ne prejudiciraju bila kakva buduća rješenja".

Slovenija i dalje ustraje na primjeni arbitražne presude i današnji sastanak hrvatskom premijera s političkim čelnicima na temu graničnog pitanja sa Slovenijom Erjavec je nazvao "prvim znakom popuštanja".

Takve Erjavčeve tvrdnje Plenković je odbacio rekavši "Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir".

Plenković nije iznio nikakve pojedinosti o opcijama koje je ponudio stranačkim čelnicima na današnjem sastanku već je rekao da će se o pojedinstima razgovarati kada dođu na red.

"Ne pretendiramo da ćemo preko noći" odgovoriti na mnoga "rezidualna" pitanja akumulirana sa Slovenijom u proteklih 25 godina.

Istaknuo je u više navrata da ima "jako dobre odnose" sa slovenskim kolegom Cerarom i "naravno"da ga očekuje u Zagrebu na sastanku.

U Hrvatskoj je "iznimno visok stupanj političke kulture" nakon arbitražne presude, rekao je Plenković istaknuvši da to cijeni i u pristupu političkih stranaka.

Hrvatska reagira onako kako članica Europske unije i NATO-a i treba reagirati, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close