Uhićenja

Pismo iz Ljubuškog: Zaštitite istinu o braniteljima

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nedavnih uhićenja hrvatskih branitelja iz Ljubuškog reagiralo je Povjerenstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata općine Ljubuški navodeći kako najoštrije osuđuje privođenje osumnjičenih.

"Sami način uhićenja,nepotrebno zastrašivanje i maltretiranje njihovih obitelji, kao i objavljivanje njihovih identiteta, predstavlja ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava zaštićenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda'', navedeno je u priopćenju koje je potpisao Ivan Prlić, predsjednik Povjerenstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata općine Ljubuški.

U priopćenju ne navodi kako Povjerenstvo želi vjerovati da i u Bosni i Hercegovini vrijedi presumpcija nevinosti, odnosno da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja.

''Ovim putem apeliramo svim hrvatskim predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, da iskoriste sva legalna sredstva, kako bi se zaštitili hrvatski branitelji i istina o Domovinskom ratu'', navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, SIPA je u ponedjeljak uhitila pet osoba osumnjičenih za zločine u Dretelju. Tužiteljstvo BiH je navelo kako su uhićeni pod istragom i sumnjom da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili uhićenje, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva, dok se trojica osumnjičenih terete i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close