Teočak

Pilot projekt čišćenja područja od mina

Vijesti / Flash | 22. 09. 2014. u 10:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite implementirat će pilot-projekt Land Release Tursunovo brdo, u općini Teočak, a tijekom realizacije projekta bit će angažirana dva deminerska tima s potrebnom materijalno-tehničkom podrškom.

Termin "vraćanje površine korisnicima" (Land Release) opisuje proces primjene svih uloženih i raspoloživih napora i sredstava da bi se identificirala i uklonila svaka prisutnost i sumnja na mine, kroz netehničko izviđanje, tehničko izviđanje ili čišćenje.

Obilaskom lokacije na kojoj se pilot-projekt implementira, uz suradnju regionalnog ureda Tuzla BHMAC-a, potvrđena je mogućnost upotrebe strojeva za deminiranje.

Cilj ovog projekta je da se primjenom procedura ciljanog tehničkog izviđanja provjere postojeće informacije i prikupe nove, da bi se u konačnom ishodu definirale stvarne granice miniranosti, koje će se deminirati, a preostali dio teritorije-zemljišta osloboditi od sumnje na opasnost od mina, te predati krajnjim korisnicima na upotrebu.

Pilot-projektom Land Release Tursunovo brdo će se stanovnicima vratiti na sigurnu upotrebu 1.550.000 metara kvadratnih do sada sumnjive površine. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, kraj projekta je planiran za siječanj 2015. godine, kažu u Federalnoj upravi civilne zaštite, a prenosi agencija Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close